Go to ...

Newsy Polska i Świat

Wolne polskie media bez cenzury

16 listopada 2018

Aronia – domowe przepisy na przetwory i kuracje lecznicze


Aronia przywędrowała do Europy z Ameryki Północnej przez Rosję i Skandynawię niedawno, bo dopiero w XIX wieku, ale od kiedy wyciągi z aronii zyskały sławę dzięki kosmonautom, którzy stosowali je w leczeniu choroby popromiennej popularność tych kwaśnych owoców z roku na rok rośnie.

Aronia ma o wiele więcej zalet niż na początku się wydawało. Jako pierwsi odkryli je północnoamerykańscy Indianie którzy mówili o niej że „daje siłę niedźwiedzia i długość życia sekwoi”. Indianie stosowali owoce z 3 gatunków rośliny: aronii czerwonej, czarnej i śliwolistnej do celów leczniczych, kulinarnych i magicznych. Korale z owoców nawleczone na rzemyki chroniły przez złymi duchami, a sok wymieszany z ziołami wprawiał w stan transu i przywoływał wizje świadczące o kontakcie z duchami. Sokiem również nacierano ciało przed walką dla dodania mocy i odwagi.

Aronia - domowe przepisy na przetwory i kuracje lecznicze

Aronia ma unikalny skład chemiczny, łączy w sobie zalety zielonej herbaty i czerwonego wina. Podobnie jak zielona herbata zawiera katechiny i ich polimery oraz ciemnoczerwone barwniki antocyjany, których mniej zawiera czerwone wino – w 100 g aronii jest ich aż 500 mg.

Bioflawonoidy ze względu na właściwości antyoksydacyjne wywierają zbawienny wpływ procesy metaboliczne i to nie tylko dlatego, że neutralizują wolne rodniki. Udowodniono, że stymulują aktywność niektórych enzymów a hamują innych, co ma istotny wpływ na układ immunologiczny i utrzymanie organizmu w dobrej formie. W wyniku obróbki cieplnej nie tracą swych właściwości, a więc przetwory jak soki, syropy, dżemy zachowują je w całości.
Ponadto aronia ma dużą zawartość witamin: E, A, P, PP, z grupy B, C oraz garbniki, kwasy fenolowe, sole mineralne i inne związki choćby kwas chlorogenowy, który można znaleźć w zielonej kawie.
Niewiele roślin zawiera tak duże stężenie polifenoli – związków zapobiegających chorobom nowotworowym i układu krwionośnego. Aronia ma ich 5 razy więcej niż
winogrona i grejpfruty.

Z powodu specyficznego smaku owoce aronii nie są zbyt popularnym surowcem do przetworów domowych, ale warto wypróbować niektóre receptury gdyż przyniosą wymierne korzyści w profilaktyce nowotworów, chorób serca a ponadto:

  • zwiększą  działanie i zasoby witaminy C
  • podtrzymają elastyczność i przepustowość naczyń krwionośnych
  • zapewnią ochronę przed zawałami, udarami, cofną zmiany miażdżycowe
  • obniżą, wyregulują ciśnienie krwi
  • obniżą poziom cukru, spowolnią absorpcję glukozy
  • zapobiegną rozwojowi chorób wzroku, jaskry, zaćmy
  • poprawią pracę mózgu
  • zapobiegną przedwczesnemu starzeniu się
  • uchronią przed skutkami promieniowania

Przetwory z aronii szczególnie są wskazane dla osób po zawałach serca, wylewach i tych, którzy dużo czasu spędzają przy komputerach i często używają telefonów komórkowych.
Owoce można też można suszyć lub zamrażać, zachowają swoje właściwości lub dodawać do win by uszlachetnić barwę i walory smakowe. Do dżemów z aronii można dodawać jabłka, żeby zneutralizować cierpki smak.

jak zrobić z aronii

 

aronia przepisy domowe 

Ziołomiód na wzmocnienie – przepis TUTAJ 

Konfitura z jabłek i aronii
2 kg jabłek, 1 kg aronii, cytryna, 400 g cukru
Owoce aronii dokładnie wypłukać, odsączyć. Obrane jabłka bez gniazd nasiennych pokroić w kostkę. Owoce wrzucić do dużego garnka, gotować aż aronia zmiękną. Dodać sok wyciśnięty z cytryny i cukier. Gotować do całkowitego rozpuszczenia cukru i zgęstnienia masy. Przełożyć do słoiczków. Zaasteryzować.
Dżem powinien być gęsty. Cukru można dodać mniej, zależy od tego czy lubicie słodszy lub mniej słodki.

Sok z aronii
Przepis 1
1 kg aronii
800 g cukru
Po umyciu owoce lekko podsuszyć, wymieszać z cukrem, włożyć do słoików
Po 2-3 tygodniach przecedzić przez gazę lub bardzo drobne sitko. Otrzymany sok przelać do butelek. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
Przepis 2
1 kg aronii
1 kg cukru
Po umyciu owoce zmielić w maszynce, dodać cukier, wymieszać. Pozostawić w szklanym naczyniu, w chłodnym miejscu na 1-2 dni. Oddzielić sok. Przelać do
słoików. Zamknięte słoiki pasteryzować 3 minuty.
Przepis 3
1 kg aronii
1 kg cukru
1 cytryna
Po umyciu owoce i obraną cytrynę zmielić w maszynce, dodać cukier, wymieszać. Przecedzić przez gazę lub bardzo drobne sitko.
Tak otrzymany sok można przechowywać bez pasteryzacji, po dodaniu 1 grama kwasku cytrynowego na 1 litr soku.

Sok z aronii można dodawać do napojów lub na jego bazie przygotowywać domowe mikstury i lekarstwa np.  taki syrop dla nerwowych 

Wino z aronii
Owoce zmiażdżyć lub zmielić w maszynce do winogron. Pozostawić na 3-4 dni żeby sfermentowały. Po 3-4 dniach oddzielić sok. Do tego co pozostało dodać wody w ilości dwukrotnie większej niż sok, który oddzieliliśmy. Po 24 godzinach ponownie oddzielić sok i zmieszać z sokiem oddzielonym wcześniej.
Do zmieszanego soku dodać cukier w ilości 1:1. Pozostawić na 2-3 tygodnie w temperaturze 24-25 stopni. Po tym czasie wino bez wstrząsania, bez osadu
pozostałego na dnie, można przelać do butelek. Przechowywać w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu

Wino z aronii z rodzynkami
1 kg aronii
1 kg cukru
100 g rodzynek
Owoce zmiażdżyć lub zmielić w maszynce do mięsa. Dodać 300 g cukru i rodzynki. Zalać 2-2,5 l ciepłej wody. Zamknąć szczelnie pozostawiając w naczyniu 20-30% pustej przestrzeni. Pozostawić w ciemnym miejscu nie otwierając przez tydzień. 8-go dnia dodać 300 g cukru i wymieszać. Zamknąć, pozostawić na tydzień raz dziennie mieszając. Po tym czasie dodać pozostały cukier. Pozostawić na miesiąc pamiętając o mieszaniu codziennie lub co drugi dzień. Po tym czasie przecedzić przez gazę, przelać do butelek. Przechowywać w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu.

Okłady z soku aronii
Sok ma właściwości nawilżające, kojące i gojące, można przykładać na poparzenia słoneczne, urazy, siniaki – zawiera dużo rutyny Sokiem  nasączyć ligninę i przykładać na 30 minut

Jak twierdziła Irena Gumowska, dzięki zawartości witaminy PP, która w owocach aronii występuje w nie spotykanych gdzie indziej ilościach, wpływa ona na wzmocnienie naczyń krwionośnych i obniża ciśnienie krwi. Wystarczy przez 4 dni zjadać po 25 dag owoców, by już zaobserwować pozytywne skutki kuracji.

Referencje:
Przepisy zaczerpnięte z książek Ireny Gumowskiej i bałkańskich receptur ludowych

The post Aronia – domowe przepisy na przetwory i kuracje lecznicze appeared first on Sekrety-zdrowia.org.

czytaj cały artykuł...

Więcej artykułów od sekrety-zdrowia.org