sekrety-zdrowia.org
Widłak goździsty na niegojące rany, ciężkie schorzenia wątroby
Widłak goździsty[lycopodium clavatum] był magicznym zielem celtyckich druidów, przez słowiańskie „wiedźmy” używany do czarów. Żółty, oleisty pył zarodnikowy zwany „mąką czarownic” po wrzuceniu do ognia ...
Rdest ptasi – eliksir młodości w niepozornym chwaście
Rdest ptasi [Polygonum aviculare] jest niepozornym, pospolitym zielem. Rozrasta się w ogrodach, przy zagrodach, podwórkach, ścieżkach, przydrożach. Na terenach wiejskich traktowany jako chwast, przy domach ...
Klitoria łagodzi lęk, niepokój, depresję, poprawia funkcje mózgu
Klitoria ternateńska [Clitoria ternatea] uznawana jest w ajurwedzie za jedno z najskuteczniejszych ziół Rasayana (odmładzających), działających na układ nerwowy, krwionośny, psychikę i umysł. W starożytnych ...
Przywrotnik równowagę przywraca – tradycyjne zielarskie przepisy
Od najdawniejszych czasów przywrotnik uważano za roślinę magiczną i remedium na wiele dolegliwości. Ze względu na głębokie powiązanie z żywiołem wody, w średniowieczu zyskał zainteresowanie alchemików ...
Niezapominajki – lecznicze właściwości i ludowe przepisy
Niezapominajki [Myosotis sylvatica] inaczej niezabudki, należą do rodziny ogórecznikowatych. Są spokrewnione z żywokostem i ogórecznikiem. Wraz z nadejściem wiosny drobne, błękitne kwiatuszki pojawiają się na ...
Tasznik – pospolity chwast w kuchennej apteczce. Przepisy
Tasznik pospolity [Capsella bursa – pastoris] występuje powszechnie na terenie całego kraju i jest uważany za dokuczliwy chwast. To jedna z najstarszych, znanych człowiekowi roślin, ...
Babka lancetowata – królowa polnych dróg. Receptury i zastosowanie
Babka lancetowata [Plantago lanceolata] była jednym z najpopularniejszych środków leczniczych w Europie. Nazywano ją królową dróg, bo przy nich rosła. Pielgrzymi przykładali babkowe listki na ...
Kwiaty czarnego bzu na gorączkę, stany zapalne, problemy skórne
Kwiaty czarnego bzu [Flos Sambuci] obok owoców, należą do najstarszych surowców leczniczych używanych przez ludzkość. Wykopaliska archeologiczne świadczą, że roślina była znana i wykorzystywana już ...
Zastosowania boraksu dla zdrowia i gospodarstwie domowym
Boraks to bezwonny związek mineralny naturalnie występujący w przyrodzie, tworzący bezwonne kryształy rozpuszczalne w wodzie. Składa się z kwasu borowego i sodu, a jego pełna ...
Pięciornik gęsi dla układu trawiennego, śluzówek i skóry – przepisy
Pięciornik gęsi [Potentilla anserina] powszechnie uważany za chwast, jest cenną rośliną leczniczą. Dawno temu wykorzystywany do obróbki skór, ponieważ zawiera dużo garbników. Z czasem ziele ...
Podagrycznik nie tylko na podagrę. Zielarskie i kuchenne przepisy
Parietaria lekarska tonik dróg moczowych, usuwa obrzęki, cellulit
Okolica w której mieszkam jest pełna starych kamiennych murów i parkanów. Wszystkie je porasta parietaria lekarska, zwana muraiola (od muru), częściej erba da bottiglia bądź ...
Syrop i przetwory z zielonych szyszek sosny na wzmocnienie
Syrop z młodych, zielonych szyszek sosny przypomina konfiturę. Ma bardzo przyjemny smak i lekko truskawkowy aromat. Jest znakomitym lekarstwem, silniej działa niż syrop z pędów sosnowych. Przetwory ...
Kość krzyżowa sacrum – opukiwanie spala tłuszcz i odmładza
Delikatne opukiwanie kości krzyżowej przynosi wiele zaskakujących efektów i korzyści dla zdrowia.
Poprawia ukrwienie miednicy, stymuluje produkcję hormonów odmładzających, wspomaga wymiernie spalanie tkanki tłuszczowej. Relaksuje ...
Poprawia ukrwienie miednicy, stymuluje produkcję hormonów odmładzających, wspomaga wymiernie spalanie tkanki tłuszczowej. Relaksuje ...
Maści z glistnika na rozmaite zmiany skórne, w tym nowotworowe
Działanie glistnika na różnorakie problemy skóry od wielu wieków jest znane ludzkości. Jaskółcze ziele z dobrym skutkiem stosowano, by pozbyć się wszelkich wirusowych zmian skórnych, ...
Kwiaty kasztanowca, liście i młode owoce – receptury lecznicze
Kwiaty kasztanowca kojarzą się z maturami. Młodzież co roku nerwowo odmierza czas do czekających ich egzaminów. Obserwuje pąki, szybko powiększające się liście, wreszcie piękne kandelabry ...
Ożypałka, pałka wodna – lekarstwo i smaczne, dzikie pożywienie
Ożypałka, pałka wodna [Typha] to jedna z najpiękniejszych roślin przywodnych, tworząca rozległe szuwary u brzegów wód stojących i wolno płynących. Od niepamiętnych czasów miała różnorodne ...
Wyprawa po zioła w maju .. Tych nie można przegapić!
W maju rozpoczyna się pracowity okres dla zielarzy i miłośników ziół. Łąki, lasy i ogrody pokrywają kwieciste dywany ziół i kwiatów. Własnoręczne zbieranie ziół to ...
Kiszone ziele mniszka, łodyżki i pączki a’la kapary
Z różnych części mniszka można robić domowe przetwory. Do kiszenia najlepiej nadają się listki, łodyżki i nie rozwinięte pączki kwiatowe. Z tych ostatnich można przyrządzić pyszne ...
Kwiat głogu koi nerwy, wzmacnia i tonizuje serce – tradycyjne receptury
Kwiat głogu od dawna wykorzystuje się w leczeniu zaburzeń pracy serca, układu krążenia, nerwic i wahań ciśnienia krwi. Najbardziej przydatne są kwiaty głogu dwuszyjkowego w ...
Jak obniżyć poziom kortyzolu?
Stale podwyższony poziom kortyzolu rujnuje organizm. Rozkłada na łopatki metabolizm, degeneruje mózg, zaburza gospodarkę glukozy i insuliny, tłumi odporność, gasi ogień trawienny, wypłukuje życiodajne pierwiastki: potas, ...
Bez lilak – lecznicze i kosmetyczne zastosowania. Ludowe przepisy
Lilak pospolity [Syringa vulgaris] zwany potocznie bzem jest popularnym krzewem ozdobnym nalężącym do rodziny oliwkowatych. W maju zakwita, zachwyca pięknymi kwiatostanami rozsiewając obezwładniający, słodki zapach ...
Łoczyga pospolita – jadalny chwast gojący, łagodzący uspokajający
Łoczyga pospolita [Lapsana communis] jest pospolitym chwastem rosnącym w całej Europie, północnej Afryce i Azji. Pierwszy człon nazwy botanicznej wywodzi się od łacińskiego lapsanae oznaczającego ...
Bodziszek – pospolita roślinka o ogromnej leczniczej sile
Bodziszek cuchnący [Geranium robertianum] to niepozorna, mała roślinka o ogromnej sile przetrwania. Ciekawie się rozsiewa. Człowiek lub zwierzęta ocierające się o dojrzałą torebkę nasienną sprawiają, ...
Mikromeria – wspiera serce, naczynia, układ oddechowy, trawienny
Mikromeria jest bardzo aromatyczną rośliną o ciekawym profilu.
Tę spotkałam przypadkowo na kamiennym ogrodzeniu ogrodowym, w pierwszej chwili pomyślałam, że to jedna odmian dzikiego oregano ...
Tę spotkałam przypadkowo na kamiennym ogrodzeniu ogrodowym, w pierwszej chwili pomyślałam, że to jedna odmian dzikiego oregano ...
Maltodekstryna, skrobia bardziej groźniejsza niż cukier
Maltodekstryna jest powszechnie stosowana w przemyśle spożywczym i farmacji jako dodatek do żywności, napojów, suplementów, odżywek, leków. Generalnie uznawana jest za substancję bezpieczną do spożycia, ...
Sosna lecznicze działanie. Syrop sosnowy i inne przepisy
Sosna to drzewo silne, mocne, odporne i niewybredne. Potrafi dostosować się do życia zarówno na szczerych piaskach jak i bagnach. Nie przeszkadzają jej trudne warunki ...
Zastosowania młodych listków pokrzywy – przepisy
Wczesną wiosną zaczynają się pojawiać młode, soczyście zielone listki pokrzywy. O tej porze roku tak bardzo przydatny na wiosenne osłabienie odżywczy tonik i budulec krwi ...
Liść czarnej porzeczki odtruwa, zmniejsza ból i obrzęki
Duchowe przyczyny chorób
Duchowe aspekty mają ścisły związek z powstawaniem wielu chorób. Ta stara jak świat koncepcja jest jednym z fundamentalnych założeń tradycyjnych systemów uzdrawiania na całym świecie ...
Masło ziołowe – zdrowy dodatek i uczta dla podniebienia – przepisy
Masło ziołowe banalnie prosto przyrządza się w kilka minut. Prawdziwe, wiejskie masło jest jednym z najzdrowszych tłuszczów. Poprawia funkcjonowanie mózgu, serca, stawów, układu hormonalnego i ...
Glistnik jaskółcze ziele w tradycyjnym zielarstwie. Przepisy
Glistnik [Chelidonium majus] jest pospolitą, wieloletnią rośliną z rodziny makowatych. Zwyczajowo zwany jaskółczym zielem, bo kwitnie od przylotu do odlotu jaskółek. Wedle starych przekazów w ...
Szczawik zajęczy smakowity dodatek w kuchni i lekarstwo
Szczawik zajęczy [Oxalis acetosella L.] z rodziny szczawikowatych jest jednym z pierwszych zwiastunów wiosny. Zaraz jak stopnieją śniegi, na dnie cienistego lasu można spotkać niewielką ...
Liść morwy białej reguluje cukier, działa przeciwzapalnie
Liść morwy białej od niepamiętnych czasów ceniony jest w medycynie wschodniej – TCM i ajurwedzie. Współcześnie najbardziej znany z działania regulującego poziom cukru we krwi. ...
Fiołki odtruwają, poruszają limfę, chłodzą, nawilżają
Fiołki to jedne z pierwszych wiosennych kwiatów, pojawiają się dość wcześnie tworząc piękne, kolorowe, kwieciste dywany. Chociaż przypisuje im się takie atrybuty jak nieśmiałość, skromność ...
Ziołowy wiosenny detoks – rośliny wspierające proces oczyszczania
Wiosna to najlepszy czas na delikatny detoks. Ciało człowieka, jak wszystko w naturze podlega cyklicznym zmianom pór roku. Okres zimowy wiąże się z oszczędzaniem zasobów ...
Mniszek – wiosenne kuracje łodyżkami, zielem i mleczkiem
Mniszek lekarski [Taraxacum officinale] jest pospolitym, bardzo użytecznym zielem. Występuje dziko w całej Europie. W Polsce wiosną żółci się na łąkach i pastwiskach, ogrodach, trawnikach, ugorach ...
Jasnota purpurowa na żołądek, trawienie, ból głowy, melancholię
Jasnota purpurowa [Lamium purpureum] jest jedną z najwcześniej dostępnych wiosną zielenin. Dawniej stanowiła cenne źródło pożywienia, gdy na przednówku brakowało żywności. Ceniono ziele za właściwości ...
Młode gałązki i liście brzozy tradycyjne zielarskie receptury
Młode gałązki i liście brzozy od wieków wykorzystywano w zielarstwie wieku kultur, do celów leczniczych i magicznych. Głęboko wtopione w europejski krajobraz brzozy kojarzono z ...
Stokrotka pospolita zapomniana roślina zielarska o dużej mocy
Stokrotka rosła polna. A nad nią szumiał gaj… Urocza stokrotka stała się motywem lubianej piosenki harcerskiej, ma również wiele właściwości. Należy do najbardziej użytecznych, zarazem ...
Miodunka plamista na płuca, drogi oddechowe, błony śluzowe
Miodunka plamista [Pulmonaria officinalis] jest jednym z wczesnowiosennych kwiatów, z charakterystycznymi nakrapianymi liśćmi. W tradycji ludowej zwana słodko Jasiem i Małgosią albo płucnikiem, co wskazuje, ...
Smardze – wiosenne, smakowite grzyby – przepisy i właściwości
Wiosną w lasach łęgowych, podmokłych zaroślach i na skraju łąk pojawiają się grzyby wyglądające jak krasnale. To smardze. Cenione przez szefów kuchni i smakoszy grzybów ...
Kwiat tarniny na słabe naczynka, obrzęki, układ moczowy, reumatyzm
Kwiaty tarniny pojawiają się wczesną wiosną. Ledwie śnieg stopnieje, nim liście wypuszczą pączki, promienne, białe kwiatuszki otwierają kielichy. Zapraszają owady spragnione słodyczy pszczoły, trzmiele, chrząszcze ...
Kolcowój – działanie zielarskie zastosowania kory i jagód goji
Kolcowój [Lycium L.) to rodzaj niewysokich krzewów występujący w wielu gatunkach od Azji, przez Europę po oba kontynenty amerykańskie. Jego owoce – jagody goji są ...
Ziarnopłon wiosenny – przydatne ziółko z łąk, ogrodów i podwórek
Ziarnopłon wiosenny [Ficaria verna L] inaczej jaskier, pszonak, pszonka jest rośliną wieloletnią z rodziny jaskrowatych. Zanim większość roślin obudzi się z zimowego snu, ziarnopłon wypuszcza ...
Marzanka wonna oczyszcza limfę, krew i drogi moczowe
Gorąco w tkankach, jego rodzaje i dopasowanie ziół
Gorąco to stan nadmiaru ciepła w tkankach. Może odnosić się do subiektywnego poczucia gorąca jak i pobudzenia aktywności funkcji metabolicznych/życiowych. Według dawnych tradycji gorączka jest ...
Jakie zioła zbieramy w kwietniu? Wiosenna wyprawa po dary Natury
W kwietniu roślinność dopiero się budzi i na pierwszy rzut oka wydaje się, że nie bardzo jest co zbierać. Ale dni się wydłużają, gleba się nagrzewa, wilgotnieje, ...
Barwinek pospolity właściwości i zielarskie zastosowania
Barwinek zakwita wiosną w okresie wielkanocnym, symbolizuje duchowy pokój i harmonię. Sam kwiat symbolizuje wierność. Dawniej roślinę nazywano „fiołkiem czarownic”, wykorzystywano do wypędzania sporządzania miłosnych ...
Rok Drewnianego Smoka a zdrowie
Według chińskiej astrologii 10 lutego 2024 rozpoczął się Rok Drewnianego Smoka o dynamicznej energii przemian. W Chinach smoki są bardzo pozytywnie postrzegane, zdolne zaszczepić w ...
Shen – świadomość, przytomność, siły witalne a zdrowie fizyczne
Shen jest fundamentem naszego istnienia. To energia witalna zamieszkała w sercu, reprezentująca świadomość, przytomność, funkcje mentalne i emocjonalne. Znamy powiedzenia: ” w zdrowym ciele zdrowy ...
Nadnercza – objawy nierównowagi, zmęczenie, pokarmy i zioła
Nadnercza traktuje się trochę po macoszemu, podczas gdy spełniają wiele ważnych funkcji, nie tylko dla układu hormonalnego. Zaburzenia w obrębie pracy nadnerczy skutkują nierównowagą całego ...
Czosnek niedźwiedzi wzmacnia, oczyszcza, zapobiega zakrzepom
Wczesną wiosną w lasach bukowych i mieszanych zakwita na krótko czosnek niedźwiedzi zwany dzikim, cygańskim lub cebulą czarownic. Pod drzewami tworzy rozlegle dywany białych, gwiaździstych ...
Warzucha lekarska – ziele przeciw szkorbutowi i objawom starzenia
Warzucha lekarska [Cochlearia officinalis] była niegdyś popularną rośliną goszczącą na stołach. W dawnej Europie po długich zimach spożywano dla uzupełnienia niedoborów witaminy C i ważnych ...
Równonoc wiosenna i tradycyjne zioła
Równonoc wiosenna początkuje czas odnowy i odrodzenia. To jeden z dwóch dni w roku o wyważonej energetyce, kiedy dzień i noc są jednakowej długości. Potem ...
Czosnaczek pospolity – mała, dzika roślinka o ogromnej mocy
Czosnaczek pospolity [Alliaria petiolata] pojawia się, jak tylko stopnieją śniegi. Występuje praktycznie wszędzie. Rośnie wzdłuż dróg, płotów, w leśnych prześwitach, na obrzeżach lasów, rumowiskach i ...
Objawy nierównowagi hormonalnej
Brak równowagi hormonalnej sieje prawdziwe spustoszenie, przynosi masę problemów zdrowotnych, emocjonalnych i mentalnych. Nasze funkcje życiowe w dużej mierze są regulowane przez krążące we krwi ...
Kurdybanek na odporność, infekcje gardła, uszu, zatok
Kurdybanek [Glechoma hederacea] jest niepozorną roślinką należącą do tej samej rodziny co macierzanka, tymianek, majeranek. Lokalnie zwany psią miętką, kocimordą, obłożnikiem, kondratkiem, bluszczykiem ziemnym. Wyrasta ...
Forsycja na zakażenia dróg oddechowych, układ moczowy, skórę
Jaskrawożółte kwiaty forsycji oznaczają niewątpliwie nadejście wiosny. Według kalendarza fenologicznego ich kwitnienie rozpoczyna kolejną, dziesiątą porą roku. Inaczej niż w kalendarzu astrologicznym, pory roku określa ...
Chrzan na stole i w kuchennej apteczce -tradycyjne przepisy i zastosowania
Od tysiącleci chrzan jest ceniony jako przyprawa i gorące lekarstwo. Jeden kęs startego chrzanu wystarczy by oczyścić zatoki. Nienaruszony korzeń prawie nie wydziela aromatu. Przy ...