← menu

Newsy24 Bez Cenzury

Aktualności 24/7

23 czerwca 2025


Cykoria w kuchni i ziołowej apteczce – zastosowania i przepisy


W dawniej kuchni cykoria często gościła na stołach, chrupiące gorzkawe listki urozmaicały wiosenno-letnie sałatki. We tradycyjnych kuchniach wszystkich kultur nigdy nie brakowało goryczek. Nowoczesne diety skupione na składnikach odżywczych i liczeniu kalorii są ich praktycznie pozbawione.

Cykoria w kuchni i ziołowej apteczce - przepisy

Cichorium endivia dzika odmiana

Nie twierdzę, by zmuszać się do zjedzenia pełnej miski cykorii, ale warto postrzec gorzki smak w innym świetle. Z doświadczenia wiem, że wiele problemów zdrowotnych jest skutkiem braku balansu smaków. Większość dolegliwości trawiennych, które leczymy gorzkimi ziołami to faktycznie niedobór gorzkiego smaku.

Odmiany cykorii

Cykoria jest wieloletnią rośliną zielną z rodziny astrowatych, pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Wypuszcza zgrubiałe korzenie palowe, mocno rozgałęziające łodygi mogą sięgać do 1 metra. Liście o różnych kształtach, przeważnie

Cichorium intybus kwiat cykorii podróżnik

Liście zwykle lancetowate, na długich szypułkach, usychają po okresie kwitnienia trwającym od później wiosny do października. Języczkowate kwiaty przybierają barwy od białego,  jasnego błękitu do niebieskiego. W czasie kwitnienia łodygi drewnieją, stają się twarde, łykowate.

Cykoria wybiera miejsca trawiaste, osiedla się na ugorach, poboczach dróg. Dawniej niemal w całej Europie uprawiano w przydomowych ogródkach. Młody listki przed kwitnieniem zjadano na surowo w sałatkach lub duszone z warzywami.

W moim regionie powszechnie występują trzy odmiany: cykoria podróżnik (Najwięcej goryczek i najsilniejsze działanie ma cykoria podróżnik, endywia jest delikatniejsza. ), dzika endywia (C. endivia) i zwyczajna -la catalogna, Ostatnią tradycyjnie podaje się na koniec posiłku (subbra taulado) do z koprem włoskim selerem, by odświeżyć jamę ustną i wspomóc trawienie.

W tradycyjnym zielarstwie

Historia stosowania cykorii sięga starożytności. Egipcjanie uprawiali do celów kulinarnych oraz dla poprawy apetytu, trawienia i na nerwy. Pod różnymi postaciami spożywali korzenie aby oczyścić krew i drogi żółciowe.  Galen ochrzcił roślinę „przyjacielem wątroby”. W całej Europie wywary z korzenia uważano za tonik oczyszczający krew, wątrobę i nerki. Stosowano na kwaśny żołądek, gorączkę, żółtaczkę, przy szybkim pulsie i dla poprawy trawienia.

Cykoria podróżnik przy złej pracy jelit, otyłości, zaburzeniach metabolizmu

Wykorzystywano wszystkie odmiany o podobnych właściwościach. Najwięcej goryczek i najsilniejsze działanie ma cykoria podróżnik, endywia jest delikatniejsza.  Nicholas Culpeper opisywał cykorię podróżnik  jako „bardziej suchą i mniej zimną niż endywia, otwierającą”, a garść liści lub korzeni ugotowanych w winie lub wodzie napędza choleryczny i flegmatyczny humor”. Zalecał na „bolące, zapalne oczy”.

Profil energetyczny
Smak: gorzki, lekko słodki, kwiaty słodko-gorzkie, liście cierpkie z mocną goryczką
Energetyka: korzeń rozgrzewa, pozostałe części chłodzą,
Tkanki: wątroba, śledziona, pęcherz moczowy
Działanie: odprowadza gorąco i toksyczną wilgoć  z wątroby, rozprasza ciepło i stagnację w przewodzie pokarmowym.

Cykoria podróżnik wzmacnia żołądek, woreczek żółciowy, reguluje trawienie, stymuluje oddawanie moczu i redukuje obrzęki. Główne zastosowania: żółtaczka, kamienie żółciowe, zaparcia, dna moczanowa, powiększenie wątroby, bóle głowy, kołatanie serca, pasożyty jelitowe.

Każda odmiana jest tonikiem trawiennym, regulującym pracę śledziony. Ogólnie stymuluje trawienie, tonizuje śledzionę i podnosi poziom energii. Ajurweda wykorzystuje w zaburzeniach trawienia, bólach głowy, bezsenności, gorączce, osłabieniu mięśnia sercowego i niedoborach energetycznych.

Co mówi nauka ?

Cykoria zawiera niewiele kalorii, jednocześnie jest bogata w składniki odżywcze. Zawiera około 40% inuliny o działaniu probiotycznym, kumarynę, laktony, flawonoidy, goryczki. Pomaga odbudowywać florę bakteryjną jelit i ułatwia przyswajanie, szczególnie żelaza, cynku i magnezu.  Jest jednym z lepszych źródeł kwasu foliowego, niezbędnego do tworzenia czerwonych krwinek i syntezy DNA.

Cichorium intybus zastosowania właściwości lecznicze

Cichorium intybus

Działanie: przeciwzapalne, moczopędne, lekko przeczyszczające, przeciwgorączkowe, detoksykujące, tonizujące wątrobę, uspokajające. Usuwa zastój płynów z tkanek, przyspiesza spalanie tłuszczu, wspomaga kuracje odchudzające.

  • Kontroluje poziom cukru i pobudza przemianę materii.
  • Stymuluje apetyt i wydzielanie skoków trawiennych
  • Uspakaja układ nerwowy i serce, poprawia pamięć, wzmacnia stawy i kości.
  • Korzystnie wpływa na pracę trzustki, reguluje wydzielanie insuliny.
  • Oczyszcza z toksyn wątrobę i nerki, chroni miąższ wątroby, zapobiega tworzeniu kamieni żółciowych.
Cykoria w kuchni

Całe wieki wykorzystywano kulinarnie wszystkie części rośliny: liście, kwiaty i korzeń. Ulubionym daniem Pitagorasa było puree z bobu i cykorii doprawione oliwą z oliwek. Horacy pisał ” Codziennie spożywam oliwki, zajadam się cykorią i lekkimi malwami”.

Prażony korzeń ma bogaty, ziemisty aromat z orzechową nutką przypominający kawę. Dawniej przyrządzano  z niego gorzki napój. W niektórych włoskich barach do dziś podaje się kawę z cykorią, owa tradycja pozostała z czasów wojny. Przy brakach zaopatrzeniowych barmani znaleźli sposób: przyrządzali kawę z cykorii, o identycznym zabarwieniu, specyficznym smaku i aromacie. Nie zawiera kofeiny, ale pobudza i energetyzuje.

herbatka z cykorii podróżnik właściwości

Młode listki przed kwitnieniem, później kwiaty warto dodawać do sałatek. Można dodawać do zup i dusić z warzywami. Starsze listki zazwyczaj krótko gotuje się we wrzątku, odcedza, doprawia octem winnym i oliwą z oliwek. Taka przystawka poprawi trawienie, dostarczy wapnia, fosforu i witaminy A.

Zaburzenia metaboliczne

Korzeń cykorii jest idealny dla diabetyków, osób otyłych, z insulinopornością. Należy go dobrze namoczyć, aby nieco złagodzić gorzkawy smak, stosować jako dodatek do posiłków.  Działanie wzmocni picie 2 razy dziennie herbatki z kwiatów i łodyg.

Nadmierny apetyt

Wymieszać w równych ilościach rozdrobniony korzeń cykorii z nasionami kopru włoskiego. Łyżkę mieszanki parzyć kwadrans pod przykryciem w szklance wrzątku, można dosłodzić miodem. Po przecedzeniu bardzo powoli pije się, dokładnie „przeżuwając” każdy łyk napoju. Organizm zostanie nasycony dużą porcją energii, nie będzie wysyłał fałszywych sygnałów głodu.

Więcej przepisów z cykorii podróżnik TUTAJ 

The post Cykoria w kuchni i ziołowej apteczce – zastosowania i przepisy appeared first on Sekrety-zdrowia.org.

Oceń
czytaj cały artykuł...

Więcej artykułów od sekrety-zdrowia.org

Newsy24 Bez Cenzury
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.