← menu

Newsy24 Bez Cenzury

Aktualności 24/7

14 lipca 2025


Szanta zwyczajna – na płuca, serce, nerwy i ogólne wzmocnienie


Szanta zwyczajna [Marrubium vulgare], zwana krzeciną, krzeszyną jest uniwersalnym ziółkiem o szerokim działaniu.

Starożytni wierzyli, że  że odpędza złe i stosowali jako odtrutkę. W średniowieczu krzecinę powszechnie uprawiano w przyklasztornych ogrodach, chorym na gruźlicę podawali sok z szanty z gotowany z miodem. W XVII wieku roślinę zaczęto używać do produkcji piwa.

szanta zwyczajna Marrubium vulgare na płuca serce i ogólne wzmocnienie

Szanta była ulubionym ziołem św. Hildegardy. Mnisza uważała ziele za cudowny środek na przeróżne choroby. „Jest ciepła, ma w sobie wystarczającą ilość soku i pomaga na różne choroby. A jeśli ktoś ma chore (słabe) i popękane wnętrzności, to niech pije często, a to je wyleczy”. Ziele polecał Paracelsus, ks. Kneipp, słynny szwajcarski zielarz Kunzle. 

Szanta zwyczajna

Nazwa botaniczna pochodzi od hebrajskiego marrob, i  oznacza gorzki sok jednej z roślin używanej w Palestynie podczas święta Paschy. Szanta jest wieloletnią rośliną z rodziny jasnowatych. Z wyglądu przypomina jasnotę białą, ale jest jaśniejsza.

szanta jak wygląda, jak rozpoznać

Wyrasta do wysokości od 30 do 60 cm. Ma wzniesione gałęziaste łodygi, z których wyrastają karbowane liście. Dolne zaokrąglone, górne jajowatego kształtu pokryte jasnymi włoskami, w dotyku filcowate.

Szanta zwyczajna dziko rośnie przy drogach, na łąkach i pastwiskach. Ale coraz trudniej ją znaleźć, jest gatunkiem krytycznie zagrożonym. Łatwo uprawiać w ogrodach, jest niewymagającą wieloletnią rośliną i bez problemu przetrzymuje zimę. Surowcem zielarskim są części naziemne zbierane przed i w okresie kwitnienia (maj-lipiec)

Tradycyjne zastosowania

Historyczne zapiski wskazują, że lecznicze działanie szanty znano ponad dwa tysiące lat temu. Starożytni Egipcjanie nazywali „nasieniem Horusa”, stosowali przy chorobach układu oddechowego i jako  antidotum na trucizny.

Szanta właściwości lecznicze przepisy

Paracelsus nazywał „lekarstwem na płuca”. W XVII wieku, Nicholas Culpeper pisał: „Syrop zrobiony z szanty uważam za doskonałą pomoc w usuwaniu twardej flegmy i zimnej wydzieliny z płuc osób starszych, zwłaszcza gdy mają astmę i krótki oddech”.

Profil energetyczny
Smak: Gorzki, słony, ostry
Energetyka: Chłodzi, osusza
Tkanki: Płuca, śledziona
Działanie: Usuwa patologiczne ciepło, flegmę, tonizuje śledzionę, porusza energię Qi, uspokaja drżenia

Medycyna wschodnia stosuje szantę w leczeniu uporczywego kaszlu i przekrwienia zatok. Jako zioło chłodzące skuteczne w obniżaniu gorączki, łagodzenia bólów głowy, objawów przeziębienia i grypy, które dotykają okolic głowy, szyi, klatki piersiowej. Przy dolegliwościach trawiennych, skurczach, drżeniu, drgawkach.  Zewnętrznie w leczeniu półpaśca, zmian skórnych, egzemy, owrzodzeń i ran. Jako środek do płukania gardła i jamy ustnej przy infekcjach.

Co mówi nauka

Szanta jest bogata w olejki eteryczne, garbniki, kwasy organiczne, flawonoidy, śluzy, sterole, saponiny. Główny związek marubina (występuje wyłącznie w szancie) ma działanie mukolityczne, rozrzedzające flegmę i rozluźniające  drogi oddechowe. Pomaga łagodzić kaszel, katar, zatkane zatoki.

szanta, ziele szanty

Szanta jest przydatna szczególnie w zakresie wspomagania układu oddechowego i dobrego samopoczucia w okresie przeziębień i grypy.  Pomaga przy nawracających infekcjach gardła powiązanych z przewlekłym przekrwieniem wątroby. Również w stanach, gdy ból gardła utrzymuje się długo po zakończeniu infekcji.  Łagodzi ból, koi błony śluzowe, obkurcza naczynia krwionośne. Przy grypie pomaga „wypocić” gorączkę.

Działanie: wykrztuśne, przeciwbólowe, moczopędne, oczyszczające, rozkurczowe, antybakteryjne, przeciwzapalne, napotne, odrobaczające, przeciwnowotworowe, łagodnie uspokajające.

  • Rozszerza naczynia krwionośnie, tonizuje serce i układ nerwowy
  • Łagodzi kaszel, rozrzedza i odkaża wydzielinę ułatwiając odkrztuszanie
  • Działa łagodnie, nie wysusza błon śluzowych, ale delikatnie oczyszcza
  • Poprawia pracę wątroby, dróg żółciowych, łagodzi podrażnienia żołądka i błon śluzowych jelit
Główne wskazania:
  • Uporczywy kaszel, nieżyt oskrzeli, zapalenie opłucnej, astma, rozedma płuc, koklusz, świszczący oddech.
  • Przekrwienie zatok, ból gardła, zapalenie błon śluzowych, grypa, przeziębienie z gorączką, zaczerwienione oczy.
  • Zaburzenia trawienia, kamica żółciowa, żółtaczka, obrzęk wątroby, śledziony.
  • Osłabiony układ nerwowy, nerwica. Zaburzenia czynności serca, kołatanie, nadciśnienie [1]
  • Hemoroidy, infekcje intymne, nadmierna potliwość stóp, zapalne zmiany skórne.

Szanta przepisy zielarskie

Napar z szanty
Łyżkę ziela zaparza się pół godziny w 200 ml wody. Pije w kilku porcjach, zewnętrznie przy upławach i do płukania gardła zaparza się z rumiankiem.

  • W schorzeniach wątroby, dróg żółciowych, bolesnych skurczach bolesnych łączy z miętą, mniszkiem, krwawnikiem, koprem włoski, bobrkiem trójlistnym.
  • Przy nerwowości, niemiarowości bicia serca z głogiem, walerianą, melisą i miłkiem wiosennym.
  • W mieszankach wykrztuśnych  z macierzanką babką, ślazem, pierwiosnkiem. Dwie łyżki szanty lub mieszanki na 2 szklanki wrzątku.  10 minut się parzy i pije 2-3 razy dziennie.
  • Na choroby płuc szantę dobrze jest łączyć z podbiałem, dziewanną , lobelią, prawoślazem, lukrecją i hyzopem . Odrobina miodu do herbatki łagodzi mocno gorzki smak.

Syrop na przewlekły kaszel
Napar z 100 g ziela na 3/4 litra wody podgrzewać z 2 szklankami cukru do uzyskania konsystencji syropu. Pije się łyżkę 3, 4 razy dziennie.

Nadkwasota
Wymieszać suche nasiona koperku ogrodowego z szantą, majerankiem, krwawnikiem, tysiącznikiem i kłączem tataraku. Popija się napar z łyżki mieszanki na szklankę wrzątku.

Lekarstwa  św. Hildegardy

Na kaszel:
Wymieszać po 4 łyżki kopru włoskiego, ogrodowego 3 łyżki szanty. Gotować 5 minut w 3/4 l wina. Pije się 3 razy dziennie kieliszek. „Kto kaszle, niech weźmie tę samą wagę kopru i koperku, doda trzecią część szanty, ugotuje z winem. Przecedzi przez płótno i pije, a jego kaszel złagodnieje”
Gardło:
Zagotować łyżkę ziela szanty z 1/8 litra wody. Po przecedzeniu dodać 1/4 litra wina i ponownie zagotować. Pije się 2 razy dziennie do ustąpienia objawów. „Kto choruje na gardło, niech ugotuje ją w wodzie, a następnie przecedzi przez płótno. Doda do wywaru dwukrotnie większą objętość wina. I zagotuje w misce z dostateczną ilością tłuszczu, a często to pijąc, będzie wyleczony.
Przepuklina, słaba tkanka łączna
Łyżkę szanty gotować ze szklanką wina 5 minut. Po odcedzeniu dodać 3 łyżki miodu. Pije się 3 razy dziennie dziennie kieliszek.

szanta w ogródku

Choroby wątroby przepis o. Grzegorza Soroki
Wymieszać po 100 g korzenia mniszka, dziurawca, rumianku i krwawnika. Dołożyć po 50 g szanty, rdestu ptasiego, pokrzywy i perzu. Łyżkę ziół parzyć pół godziny pod przykryciem w szklance wrzątku. 2-3 razy dziennie pije się ciepły napar. Stosuje w przewlekłym zapaleniu wątroby, marskości poalkoholowej.

Uwagi: Nie stosuje się w ciąży. Duże dawki preparatów z szanty powodują spadek ciśnienia krwi. Ziele wchodzi w skład wielu mieszanek. W tym granulatu Cholegran na niedomogi wątroby, dróg żółciowych i problemy trawienne.

The post Szanta zwyczajna – na płuca, serce, nerwy i ogólne wzmocnienie appeared first on Sekrety-zdrowia.org.

Oceń
czytaj cały artykuł...

Więcej artykułów od sekrety-zdrowia.org

Newsy24 Bez Cenzury
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.