sekrety-zdrowia.org
Szczodrak szczodrze krzepi ciało, umysł i oddala stres
Szczodrak krokoszowaty inaczej luzea ałtajska [Rhaponticum carthamoides, Leuzea carthamoides] to odporna, zaadoptowana do ekstremalnych warunków klimatycznych długowieczna bylina. Według niektórych źródeł może żyć 100, nawet 150 lat. Obok żeń-szenia syberyjskiego i różeńca górskiego należy do trójki najsilniejszych syberyjskich adaptogenów. W Rosji, Mongolii i Chinach od setek lat stosuje się ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Przytulia czepna na układ limfatyczny i węzły chłonne
Przytulia czepna [Galium aparine] jak nazwa wskazuje lubi się przyczepiać. Przy pomocy haczykowatych włosków czepia się siatek, płotów, innych roślin i wszystkiego co znajdzie się w zasięgu. Nie sposób jej przeoczyć, bo przyczepi się do ubrań jak na nią wpadniemy. Marzanka wonna, ostrzyca, lepczyca czepiadło to inne nazwy tej prawie ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Szczawik zajęczy smakowity dodatek w kuchni i lekarstwo
Szczawik zajęczy [Oxalis acetosella L.] z rodziny szczawikowatych jest jednym z pierwszych zwiastunów wiosny. Zaraz jak stopnieją śniegi, na dnie cienistego lasu można spotkać niewielką roślinkę z listkami podobnymi do koniczyny. To występujący powszechnie w całej Europie szczawik zajęczy. Dawniej wierzono, że ziele jest przysmakiem zająców, stąd ludowe nazwy ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Gliniane naczynia oczyszczają wodę a ziołom nadają mocy
O dobrodziejstwie korzystania z glinianych naczyń dowiedziałam się przez przypadek. Podczas jednej z podróży na Sri Lankę trafiłam do niewielkiej wytwórni przypraw położonej na skraju tropikalnej dżungli. Wiadomo, że w gorącym i wilgotnym klimacie organizm błyskawicznie traci wodę i elektrolity. W biurze poczęstowano mnie wodą z glinianego dzbana. Mimo wysokiej ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Pączki sosny są absolutnie wyjątkowe. Stare zielarskie przepisy
Pączki sosny [Gemmae pini] są absolutnie niesamowite. Mają wyjątkowe działanie, a zrobione z nich przetwory lecznicze roztaczają orzeźwiający zapach lasu sosnowego. Na całym świecie istnieje ponad sto gatunków sosny, większość z nich stosuje się od wieków tradycyjnie w lecznictwie. Sosna należy do najczęściej występujących drzew w naszym klimacie. Jest ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Gorczycznik pospolity zwany zimową rzeżuchą
Gorczycznik pospolity [Barbarea vulgaris] zwany zimową rzeżuchą lub zielem św. Barbary jest jedną z dzikich roślin jadalnych dostępnych wiosną. Ma gorzki smak, tak potrzebny po zimie, kiedy organizm stara się usunąć zgormadzone toksyny. Gdy nie ma śniegu gorczycznik można znaleźć nawet w grudniu. W cieplejszym klimacie całą zimę, stąd domysły, ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Babka płesznik nie tylko na zaparcia. Przepis na błonnik witalny
Babka płesznik [Plantago afra] wytwarza łuski, które są jednym z najlepszych, naturalnych środków na przewód pokarmowy. Należy do rodziny babkowatych, w stanie dzikim rośnie w rejonie śródziemnomorskim. Nazwa rodzajowa Plantago, wywodzi się z łacińskiego „planta” oznaczające podeszwę stopy lub młodą roślinę. Przyrostek -ago odnosi się do leżących płasko na ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Ziołowe kuracje łagodnie i bezpiecznie oczyszczające z pasożytów
Jestem przeciwniczką agresywnych metod oczyszczających z pasożytów. Założeniem każdej terapii jest poprawa zdrowia i samopoczucia. Dlatego należy ją przemyśleć, mądrze dostosować do zasobów energii i możliwości własnego organizmu. Tak by sobie nie zaszkodzić. Kilka lat temu trafiłam na interesującą publikację: „Wzajemna zależność pasożyt-gospodarz: zapobieganie i kontrola chorób o podłożu ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Przewłoka warzywna – zapomniana aromatyczna roślina zielarska
Przewłoka czarna, warzywna [Smyrnium olusatrum], zwana dzikim selerem jest prawie zapomnianą rośliną jadalną z rodziny selerowatych. Dawniej niezwykle ceniona w kuchni i zielarstwie. Od starożytności po średniowiecze przewłoki powszechnie uprawiano w przydomowych ogródkach z racji na smaczne, aromatyczne korzenie i lecznicze działanie. Wiosną wykorzystywano w kuchni młode pędy i ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Podbiał na „choroby gorące”. Receptury klasztorne i ludowe
Podbiał pospolity [Tussilago farfara] zwany podbieliną, końskim kopytem, oślą stopą od wieków ceniono jako lek na kaszel. W medycynie klasztornej funkcjonował jako ziele na „choroby gorące”. Mnisi i zakonnicy polecali na gorączkę, uciążliwy kaszel, choroby płuc, oskrzeli, oparzenia skóry, wrzody i czyraki. Jako, że podbiał chłodzi, łagodzi podrażnienia, działa ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Naturalne sposoby i zioła na zwiększenie poziomu serotoniny
Serotonina nazywana hormonem szczęścia jest neuroprzekaźnikiem odpowiedzialnym za nastrój, dobre samopoczucie i wewnętrzne zadowolenie. Zapewnia psychiczną równowagę. Osoby z niskim poziom serotoniny wykazują skłonność do problemów emocjonalnych, agresji, depresji i zachowań obsesyjnych. Zwana również hormonem przyjemności i miłości. U osób zakochanych odnotowuje się jej wysoki poziom łatwo ulegający wahaniom ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Domowe lekarstwa z tymiankiem – przepisy
Przy przeziębieniach i infekcjach dróg oddechowych zawsze sięgam po domowe remedia z tymiankiem. Dzięki wysokiej zawartości olejków eterycznych szybko rozprawia się z wirusami i bakteriami. Gdy tylko łapie mnie infekcja, wrzucam garść tymianku do garnka wrzątku i robię pod ręcznikiem inhalację. Przynosi natychmiastową ulgę, odtyka nos i zatoki, uśmierza ból ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Stokrotki – zapomniane ziele, użyteczne w kuchni i domowej apteczce
Stokrotki kojarzą się z beztroskim dzieciństwem, są symbolem niewinności i siły przetrwania. Zdobiące trawniki urocze roślinki wytrzymują wielokrotne deptanie, ciągłe koszenie i kwitną wiele miesięcy. Stokrotki [Bellis perennis] należą do najbardziej użytecznych, zarazem zapomnianych ziół. Są świetnym surowcem zielarskim i niebanalnym składnikiem w kuchni. Jadalne kwiaty i młode listki, mają ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Czosnek ostre panaceum – przepisy na domowe lekarstwa
Czosnek jest niezmiennie ceniony w kuchni i lecznictwie. Jego zalety ludzkość wykorzystuje od tysięcy lat by poprawić smak potraw, dodać sił witalnych, leczyć infekcje i wiele dolegliwości. Dawniej wierzono, że odstrasza wampiry, stąd zwyczaj wieszania warkoczy czosnku nad kuchennym piecem. Dziś jego silny aromat u wielu wywołuje niechęć. Co ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Lęk – najgorszy rodzaj emocji. Zioła, które pomogą go ujarzmić
Lęk to najgorszy rodzaj emocji, jaki człowieka może dotknąć. W odróżnieniu od strachu, naturalnej reakcji obronnej na bezpośrednie zagrożenie, dotyczy stanów irracjonalnych, wyobrażeniowych. Mimo to, lęk ma swoje korzenie w zwierzęcym, instynktownym strachu: „Czy zdołam przetrwać, zdobyć pokarm, będę zaopiekowany, chroniony przed zagrożeniem”? Poczucie bezpieczeństwa jest fundamentalną potrzebą człowieka ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Wiosna na parapecie – jak wyhodować zieleninę z resztek warzyw?
Z końcówek zieleniny i warzyw, zimową porą można wyhodować własny „ogródek” na parapecie. Świeża sałata, szczypiorek, pietruszka smakują lepiej, niż więdnące następnego dnia po zakupie z warzywniaka. Zamiast wyrzucać resztki warzyw, do dzieła. Potrzebne będzie miejsce na słonecznym parapecie, doniczka, najlepiej podłużna, dobrej jakości ziemia ogrodowa i końcówki warzyw ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Wyprawa po zioła w marcu – wiosenna obfitość Apteki Natury
W marcu jak w garncu. Pogoda zmienna, raz przygrzewa słońce, innym razem śnieg. Ale przyroda nieodparcie budzi się do życia, zwiastując początek nowego sezonu wegetacyjnego. Dawniej marzec oznaczał głodny przednówek. Zimowe zapasy były na wyczerpaniu, a zanim pojawiły się nowe zbiory musiano sobie jakoś radzić. Z pomocą przychodziły korzonki, polne ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Pierwiosnek na nerwowość, drogi oddechowe, skórę, trawienie
Pierwiosnek lekarski, wiosenny [Primula veris] to niewielka, urocza roślina o żółtych, pachnących kwiatach. Zwyczajowo zwany prymulką, dzwonkiem, kulczykiem. Legenda mówi, że gdy św. Piotr, dowiedział się, że do bram nieba dorobiono nowy klucz, upuścił stary. Na tym miejscu wyrosły pierwiosnki, stąd ludowa nazwa kluczyki. Pierwiosnek lekarski Wczesną przy drogach, ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Na co pomagają okłady z liści kapusty? Procedura i zastosowania
Okłady z liści kapusty są niezawodną metodą, od wieków stosowaną w medycynie ludowej. Pomagają w wielu dolegliwościach, począwszy od banalnych przeziębień, po przewlekłe bóle stawów. Szperając po różnych źródłach można dowiedzieć się, że kapuściane kuracje niejednego postawiły na nogi. Klasztorne zapiski wspominają historię ciężko chorego na zapalenie płuc żołnierza z ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Figi zamiast antybiotyków – przepisy na naturalne lekarstwa
Figi należą do najwcześniej udomowionych roślin. Uprawiano je wcześniej niż zboża i rośliny strączkowe. Figowe pestki i szczątki zwęglonych owoców odnaleziono na stanowisku archeologicznym, w opuszczonej ponad 11 tysięcy lat temu wiosce doliny Jordanu, na północ od starego miasta Jerycha. Wyglądały tak, jakby wieki temu wysuszono je i przygotowano do ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Zioła dla urody – sekrety naturalnego piękna naszych prababek
Zioła to fantastyczne środki pielęgnacyjne, bardzo przyjazne dla skóry, bez odrobiny chemii. Słowo kosmetyk wywodzi się z greckiego kosmeo i oznacza upiększać. Dobry preparat powinien pielęgnować skórę. Syntetyczne składniki zatykają pory blokując wydalanie toksyn. Naruszają barierę lipidową i osłabia tkankę łączną. W efekcie komórki skóry dosłownie się duszą, co hamuje ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Fazy Księżyca a ziołowe kuracje i codzienne czynności
Księżyc od zawsze fascynował ludzkość. Wędrujący po niebie obiekt, zmieniający kształt intrygował wszystkie kultury, zaobserwowano jego wpływ na naturę i wiązano z żywiołem wody. Dwa tysiące lat temu Pliniusz Starszy opisał wpływ położenia Księżyca na świat roślin, zachowania zwierząt i samopoczucie człowieka. Słowo „lunatykowanie”, które przejawia się zwykle podczas pełni, ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Alergia. Naturalne odczulanie przed sezonem pylenia
Wiosna tuż tuż. Dla jednych radośnie oczekiwana pora roku, dla innych udręka. Wraz z pierwszymi oznakami wiosny rozpoczyna się sezon pylenia, a dla alergików oznacza katar sienny. Załzawione, opuchnięte oczy, kaszel ,utrudnione oddychanie czasem wysypki skórne. Jedną ze skutecznych metod zapobiegania przykrym skutkom alergii jest odczulanie przy pomocy szczepionek lub ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Leczniczy balsam z woskiem pszczelim, wiekowa ludowa receptura
Bardzo stara ludowa receptura stosowana od stuleci w Rosji i na ziemiach wschodnich. Balsam leczniczy z woskiem pszczelim stosowano w długiej liście chorób z dobrym skutkiem. Między innymi przy chorych zatokach, zapaleniu oskrzeli, dusznicy bolesnej, zapaleniu jajników i chorobach kobiecych. Przy otwartych ranach, oparzeniach, pękaniu naskórka na stopach i dłoniach ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Miodla indyjska – „królowa” skóry i tkanek granicznych
Miodla indyjska, neem [Azadirachta indica] nosi wiele fantastycznych przydomków. Tradycyjnie w Indiach nazywa się roślinę „wiejską apteką”. Dawniej gdy ktoś zachorował, obojętnie na co, wychodził przed dom i zrywał „lekarstwo”, które nigdy nie zawodziło. Inny przydomek to „Królowa skóry”. Tej zewnętrznej, która otula ciało jak i wewnętrznych tkanek granicznych, ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Zdrowa słodycz daktyli, wiekowe receptury i winko Nostradamusa
Lepkie daktyle kuszą słodyczą, a ich jedzenie poprawia nastój, rozluźnia napięcia. Sprawia, że stajemy się bardziej serdeczni i życzliwi dla innych. Zawierają fitohormony, które uaktywniają działanie oksytocyny – hormonu miłości i bliskości. Na Bliskim Wschodzie tradycyjnie młode mamy wkładają do buzi noworodka dobrze przeżuty owoc. Z kolei kobiety w ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Siarka pomaga zachować zdrową skórę, włosy i stawy
Siarka wchodzi w skład każdej komórki ciałka. Po wapniu i fosforze jest trzecim biopierwiastkiem najobficiej występującym w żywych tkankach. Ale częściej siarkę kojarzymy bardziej z nieprzyjemnym zapachem albo zapałkami, niż potrzebami organizmu. Przed wiekami siarkę wiązano z mocami piekielnymi, mimo to zajmowała ważne miejsce w medycynie i kosmetyce. Była ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Sól niezbędna dla życia, zdrowia i przetrwania. Słony smak
Sól jest nieodzowna dla zachowania zdrowia, życia, i przetrwania. W ubiegłym stuleciu zyskała złą sławę, przypisano jej przydomek „białej śmierci” oskarżając o wywoływanie chorób. W jakim punkcie byśmy się znaleźli gdyby jej zabrakło? Nie chciałabym tego wiedzieć. Sól i słońce to dwie najważniejsze rzeczy na świecie, powiedział dwa tysiące ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Domowa oliwka z rozmarynu szybko łagodzi bóle, wygładza skórę
Oliwkę z rozmarynu w łatwy sposób przygotujemy sami w domu. Jest bardzo przydatna w domu, ma mnóstwo zastosowań leczniczych i pielęgnacyjnych. Bogaty w olejki eteryczne rozmaryn jest cudownym środkiem odżywczym dla serca, mózgu, układu nerwowego. Ma działanie przeciwbólowe, rozluźniające, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, stymulujące, przeciwstarzeniowe, ściągające. Pobudza krążenie, łagodzi stres, ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Pieprz, sól i cytryna szybka pomoc przy różnych dolegliwościach
Pieprz, sól i cytryna to niezbędne kuchenne składniki, które zawsze mamy pod ręką. Można je wykorzystać do wielu innych celów, nie tylko kulinarnych. Wszystkie razem lub każdy z osobna mogą szybko pomóc uporać się z różnymi dolegliwościami. Pieprz rozgrzewa, rozprasza zimną stagnację. Sól oczyszcza z toksyn, poprawia krążenie, przyspiesza ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Wrośniak różnobarwny największy sprzymierzeniec odporności
Wrośniak różnobarwny [Trametes versicolor] jest największym sprzymierzeńcem systemu odpornościowego. To pospolity grzyb spotykany w lasach półkuli północnej prawie cały rok. Tudzież w zimne, ponure miesiące stycznia i lutego, kiedy najczęściej łapiemy infekcje. Ale jak zwykle, Matka Natura zawsze ma coś w zanadrzu. Wrośniak różnobarwny Spacerując po lesie często mijamy obojętnie ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Herbatka z gałązek malin na grypę, przeziębienie, przeciw zakrzepom
Herbatka z gałązek malin ma wyśmienity smak, wspaniały aromat i lecznicze działanie. Dawniej na przednówku i w okresach niedoboru żywności, pijano herbatki z gałązek malin, by uzupełnić składniki, rozgrzać i wzmocnić organizm. Ze świeżych i suszonych robiono wywary, napary, balsamy. Herbatkami z gałązek malin rozprawiano się z przeziębieniem, grypą, ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Kucanie wymiernie poprawia zdrowie, tylko parę minut dziennie
Kucanie jest znacznie zdrowszą pozycją niż siedzenie. Wystarczy parę minut dziennie podczas odpoczynku, pracy w ogrodzie, przy komputerze, a organizm to odczuje. Wiadomo, że siedzący tryb życia wpływa negatywnie na stan zdrowia. Spędzanie większości dnia przy biurku, stole, na kanapie fatalnie się odbija na kondycji fizycznej i psychicznej.
W samym ...
czytaj dalej
W samym ...
czytaj dalej
Wszechstronne działanie szałwii – zastosowania i przepisy
Szałwia należy do najważniejszych i najstarszych roślin leczniczych. Stare przysłowie mówi: „Kto ma szałwię w ogrodzie, tego śmierć nie ubodzie”. Botaniczna nazwa szałwii lekarskiej Salvia officinalis pochodzi od łacińskiego salvare i oznacza „ocalać, ratować. Starożytni medycy przypisywali jej niemal cudotwórcze działanie. Pochodzącą z krajów śródziemnomorskich szałwię długie wieki uznawano ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Wzdęcia i skurcze brzucha – najlepsze ziołowe mieszanki
Wzdęcia to najczęściej pojawiające się dolegliwości układu trawiennego. Powodują dyskomfort w jamie brzusznej, napięcie, ciężkość, skurcze, kolki i nieprzyjemny ból. W tym stanie najchętniej założylibyśmy luźne spodnie i poleżeli z gorącym termoforem, nie wywierając nie wywierać żadnego nacisku na brzuch. O przyczynach uporczywych wzdęć, niektórych banalnych, pisaliśmy Tutaj. Warto ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Doskonała maść z żywicy gojąca, przeciwzapalna – przepis
Maść z żywicy drzew iglastych jest niezastąpionym środkiem w domowej apteczce. Błyskawicznie, dosłownie na oczach leczy wszelkie rany, wrzody, oparzenia, odmrożenia, wysypki i stany zapalne skóry. Skutecznie pomaga na bóle stawów, mięśni, infekcje i wiele innych dolegliwości. Od wielu stuleci w bliskim sąsiedztwie lasów iglastych wytwarzano z żywic lecznicze ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Żyworódka pierzasta. Przepisy lecznicze i zastosowanie
Żyworódka pierzasta [kalanchoe pinnata] jest wieloletnią rośliną z rodziny gruboszowatych. Pochodzi z Madagaskaru, ale chętnie jest uprawiania na całym świecie w domach i ogrodach. Jest niezwykle plenna. Rozmnaża się tworząc na brzegach liści rozmnóżki, które opadając ukorzeniają się w ziemi. Ma mocną strzelistą łodygę sięgającą nawet do 2 m wysokości ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Zimozielone iglaki w tradycyjnym zielarstwie
Iglaki mają w sobie magię i moc. Opierają się cyklicznym zmianom pogodny, stąd w kulturach na całym świecie stały się symbolem nieśmiertelności. Większość roślin zimą obumiera, powraca do korzeni albo zrzuca liście. Pomimo chłodu, dosłownej i symbolicznej ciemności iglaki zachwycają żywą zielenią. Reprezentują ogromne siły życiowe, moc i wytrwałość. ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Tarczyca bocznokwiatowa koi i odżywia układ nerwowy
Tarczyca bocznokwiatowa [Scutellaria lateriflora] jest jednym z moich ulubionych ziół, po które najczęściej sięgam w okresach intensywnego stresu, napięcia, wytężonej pracy umysłowej. Parę lat temu w połączeniu z owsem mlecznym pomogła mi przetrwać wyjątkowo gorący, stresujący czas. Wzmocniła i ukoiła system nerwowy przynosząc wewnętrzny spokój. Zdobyłam kilka sadzonek i ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Termofor niezastąpiony w terapiach ciepłem
Termofor to jeden z najwygodniejszych, przenośnych wynalazków grzewczych. Promieniuje przyjemnym ciepłem, które natychmiast rozgrzewa i rozluźnia ciało. Niesie ulgę w bólach i dolegliwościach związanych z wychłodzeniem. Pierwsze wersje termoforów wynaleziono w XVI wieku jako „podgrzewacze łóżek”. Były to metalowe pojemniki owinięte szmatką, do których wkładano żar z kominka. Pomagały rozgrzać ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Szyszynka – o czym nam nie mówią a powinniśmy być świadomi
W głębi ludzkiego mózgu, w centralnej jego części znajduje się stożkowata bryłka wielkości ziarnka ryżu. Ważąca zaledwie dziesiątą część grama szyszynka [łac. glandula pinealis] ma kształt maleńkiej szyszki. I jest jednym z najbardziej tajemniczych, do końca nie zbadanych gruczołów w ludzkim ciele. Trzecie oko – szyszynka Od wieków fascynowała ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Kapary dla zdrowych stawów, krwi, tarczycy, systemu immunologicznego
Kapary cierniste [Capparis spinosa] to osobliwe półkrzewy, z których pozyskujemy przyprawę o jedynym w swoim rodzaju smaku i aromacie. W Polsce były znane już od czasów średniowiecza. Trafiały jako wykwintne przystawki na szlacheckie i mieszczańskie stoły. Do rozbiorów cieszyły się dużą popularnością, później o kaparach na długo zapomniano.
W ...
czytaj dalej
W ...
czytaj dalej
Proste domowe zabiegi na pępek – centralny punkt energetyczny
Dziś mało kto zwraca uwagę na pępek, a to jeden z najważniejszych punktów witalnych. Uosabia początek życia, połączenie między matką a dzieckiem w jej łonie. Na poziomie fizycznym to tylko blizna, pozostałość po pępowinie. Jako jedyna część w obrębie jamy brzusznej nie jest chroniona przez mięsnie. Wydaje się dziwne, że ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Brodziuszka wiechowata hamuje rozwój raka i infekcje wirusowe
Brodziuszka wiechowata [Andrographis paniculata] pochodzi ze Sri Lanki i Indii, gdzie występuje w stanie dzikim. Obecnie jest rozpowszechniona i uprawiana na wielu obszarach. To niewysoka, biało kwitnąca, ciepłolubna roślina. Preferuje wilgotne tereny i zacienione miejsca. Na Sri Lance rośnie w dżungli oraz przy domach, zagrodach, ogrodach jako chwast. Ajurweda nazywa ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Zimą koniecznie rozgrzej ciało od środka
Zimą koniecznie rozgrzej się od środka. Energetyczne, rozgrzewające pokarmy są konieczne, by zapobiec wewnętrznemu wychłodzeniu i obniżeniu odporności. Przywiązuję większą wagę do rytmu, który utrzymuje moje humory w równowadze i zapewnia dobry sen. Pij gorące gdy pogoda mroźna, w czasie kanikuły chłodne . We wszystkim zachowaj umiar ani za dużo, ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Pączki drzew potężny zastrzyk energii i lecznicze działanie
Pączki drzew pojawiają się wraz z przedwiośniem lub końcem zimy. Trzeba być bardzo uważnym, by rozpoznać magiczny moment, kiedy przyroda zmienia cykl. Lubię im się wtedy przyglądać, tu i ówdzie skubnąć, posmakować soczystego pączka. Niektórzy mówią, że drzewa mają duszę. Z pewnością cechuje je inteligencja i optymizm. Kiedy przed zimą ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Miodunka plamista na płuca, drogi oddechowe, błony śluzowe
Miodunka plamista [Pulmonaria officinalis] jest jednym z wczesnowiosennych kwiatów, z charakterystycznymi nakrapianymi liśćmi. W tradycji ludowej zwana słodziutko Jasiem i Małgosią lub płucnikiem. Co wskazuje, że miodunkę znano z leczniczego działania na drogi oddechowe. Nazwa botaniczna pochodzi od łacińskiego rdzenia Pulmoa, co oznacza płuco. Według doktryny podpisów, wygląd rośliny ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Kolendra usuwa metale ciężkie. Zastosowania i przepisy lecznicze
Kolendra siewna [Coriandrum sativum] jest aromatyczną przyprawą. Bardzo popularna w kuchni arabskiej, peruwiańskiej, indyjskiej, wchodzi w skład curry i sosów chutney. Zaliczana do najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Z egipskich hieroglifów udało się odczytać, że nasiona kolendry były składnikiem do produkcji oszałamiającego wina. W średniowieczu wykorzystywana powszechnie jako składnik ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Ajurwedyjska herbatka przywracająca równowagę trawienną
Ajurwedyjska herbatka CCF delikatnie przywraca równowagę trawienną. Delikatnie rozpala ogień trawienny agni, odtruwa, spala toksyny ama. Odpowiednia odpowiednia dla wszystkich typów konstytucyjnych – vata, pitta i kapha, co jest nieczęste wśród ziołowych mieszanek. Tradycyjnie stosowana dla delikatnego oczyszczania i łagodzenia dolegliwości trawiennych. Prosta w wykonaniu, w skład wchodzą trzy rodzaje nasion ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Medytacja korzystnie zmienia mikroflorę przewodu pokarmowego
Medytacja pozytywnie wpływa na florę bakteryjną jelit, a co za tym idzie na ogólny stan zdrowia. Pokazują to ostatnie wyniki badań, opublikowane w General Psychiatry, wydawanym przez British Medical Journal. [1] Wiadomo, że mikroflora jelitowa wpływając na oś jelita-mózg determinuje odporność, zapadalność na choroby, stan emocjonalny, psychikę i zachowania ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Lukrecja czyli miodowy korzeń na drogi oddechowe, kaszel, wirusy
Lukrecja gładka [Glycyrrhiza glabra] jest jednym z najstarszych, znanych człowiekowi lekarstw. Po miodowy korzeń sięgali starożytni Grecy, Egipcjanie, Hindusi, Chińczycy. Nazwa botaniczna Glycyrrhiza wywodzi się z greckiego glukurrhiza. Nadał ją grecki lekarz Dioskurydes nazywając słodkim „glukos”, korzeniem „riza” Lecznicze działanie rośliny wysoko cenił już 5 tysięcy lat temu ojciec ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Na kaszel najlepszy domowy syrop
Syrop na kaszel na bazie marchwi jest jednym z najbardziej skutecznych lekarstw. Można go stosować u dzieci powyżej pierwszego roku życia i dorosłych. Rozrzedza flegmę i stosunkowo szybko oczyszcza płuca. Usuwa gorącą wilgoć, łagodzi podrażnienia dróg oddechowych. Rozpuszcza i usuwa flegmę. Niesie ulgę przy kaszlu ostrym, przewlekłym, zapaleniu oskrzeli, katarze ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Łysostopek szpilkowy – grzybek leczniczy o wielostronnym działaniu
Łysostopek szpilkowy [Gymnopus androsaceus, Marasmius androsaceus] jest maleńkim grzybkiem o wielostronnym, leczniczym działaniu. Powszechnie występuje w umiarkowanych strefach wszystkich kontynentów. Rośnie głównie na szczątkach roślin wnikających głęboko w podłoże. Spotykany we wszystkich typach lasów i wilgotnych wrzosowiskach. Łysostopek szpilkowy lubi wyrastać na grubej ściółce drzew iglastych, mieszanych, martwych liściach, ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Owsianka ryżowa congee w kilku terapeutycznych wersjach
Owsianka ryżowa congee jest najprostszą, najbardziej lekkostrawną, zarazem wzmacniającą potrawą. W Chinach serwowana w różnych wersjach na śniadanie, zupa do obiadu lub leczniczy tonik. W innych krajach Dalekiego Wschodu znana jako jook, khao tom moo, arroz caldo. Według tradycyjnej medycyny chińskiej, długo i powolne gotowanie ziaren, bo congee można również przyrządzać ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Winko aloesowe na wzmocnienie, wrzody żołądka, nieżyty błon śluzowych
Winko aloesowe przynosi wiele korzyści dla zdrowia i jest łatwe w przygotowaniu. Jest środkiem tonizującym i wzmacniającym. Regeneruje błony śluzowe przewodu pokarmowego, reguluje trawienie. Poprawia odporność i chroni przed infekcjami. Wzmacnia osłabiony, wycieńczony organizm i przywraca siły. Zaletą jest większa trwałość i koncentracja aktywnych substancji leczniczych. Winko aloesowe wykazuje ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Receptury natury na infekcje wirusowe i przeziębienie
Od zarania dziejów człowiek wykorzystywał właściwości ziół, by pomóc sobie w chorobie. Na bazie roślin leczniczych wszystkie kultury tworzyły własne receptury przy drobnych i poważniejszych dolegliwościach. Związki pochodzenia roślinnego wciąż stanowią podstawę wielu leków farmaceutycznych, mimo to ziołowe, domowe środki są spychane na margines. Receptury natury i zioła Tam gdzie ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Mieszanka przypraw i ziół na trzustkę i dobre trawienie
Mieszanka przypraw i ziół przygotowana samodzielnie poprawi pracę trzustki i wyreguluje trawienie. Rozprasza stagnację w przewodzie pokarmowym, stymuluje ruch i metabolizm. Przeciwdziała zastojom, wzdęciom, nadmiernej fermentacji i procesom gnilnym. Przy swych wyjątkowych właściwościach jest niezwykle aromatyczna. Z powodzeniem zastąpi popularne kupne przyprawy . Idealna do zup, sosów, mięs, dań z kapusty, ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Trzy fazy reakcji stresowej – dopasuj odpowiednio zioła
Stres towarzyszy człowiekowi od zawsze. Jest reakcją mobilizującą wszystkie siły organizmu do „walki lub ucieczki” w momentach zagrożenia zdrowia i życia. Psychologia stresem nazywa reakcje organizmu wywołane stresorami natury informacyjnej, fizycznej, chemicznej, środowiskowej. Poziom natężenia stresu zależy od bodźca/zdarzenia go wywołującego i indywidualnej predyspozycji. Niezależnie od rodzaju i stopnia ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Liść oliwny – niezwykła siła starożytnego lekarstwa
Liść oliwny pochodzi z wiecznie zielonego, niewysokiego drzewa [Olea europaea] uprawianego od ponad 3 tysięcy lat. Uważanego za symbol pokoju i czystości, do którego odwoływano się w świętych księgach i praktykach duchowych. A nad brzegami potoku mają rosnąć po obu stronach różnego rodzaju drzewa owocowe, których liście nie więdną, a ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Kora wiązu czerwonego – przepis na regenerujący syrop
Kora wiązu czerwonego [Ulmus rubra] uważana jest za jeden z najcenniejszych i najskuteczniejszych surowców roślinnych. Od tysięcy lat była wykorzystywana w medycynie północnoamerykańskich Indian. Po przybyciu na kontynent białych osadników, obok podstawowych ziół, stała się domowym środkiem leczniczym większości rodzin, bo lekarzy wówczas było niewielu. Wiąz czerwony Wiąz czerwony występuje na ...
czytaj dalej
czytaj dalej