sekrety-zdrowia.org
Zioła Yin – Yang, energie żywiołów i smaki
Tradycyjna medycyna chińska (TCM) opisuje wszystko w kategoriach Yin – Yang. Są to dwie przeciwstawne i zarazem uzupełniające się energie tworzące cały wszechświat. Poprzez stałe ...
Niebieska sól perska dla zdrowia i urody
Niebieska sól zwana perską uważana jest za najrzadszy i najbardziej wyjątkowy rodzaj soli na świecie. Ma dosyć ostry, cierpki smak z słodko, korzenną nutką, niepowtarzalny ...
Świetlik łąkowy na wzrok, oczy, oczyszczenie i trawienie
Świetlik łąkowy, lekarski [Euphrasia officinalis L] jest niewielką rośliną jednoroczną. Jego kwiaty nieco przypominają przekrwione oko. Być może to skłoniło starożytnych do zakwalifikowania rośliny jako ...
Jarząb na wzmocnienie – przepisy zielarskie z jarzębiny
Jarząb pospolity [Sorbus aucuparia] potocznie zwany jarzębiną najpiękniej wygląda jesienią, strojny w grona czerwonych owoców. Według mitologii nordyckiej drzewo było wybawieniem dla boga piorunów Thora ...
Maść z liści laurowych i inne przepisy sprzed wieków
Liście laurowe to aromatyczna przyprawa i cenny surowiec zielarski. Ich siła lecznicza tkwi w kombinacji olejków lotnych o bogatym składzie. Już wieki temu znano ich ...
Przepis na maść z kasztanów, żel i nalewkę
Wyciągi z kasztanów, maści i mikstury znane jako doskonały środek poprawiający krążenie, przeciw obrzękom, żylakom, pajączkom, rozstępom. W zielarstwie wykorzystuje się również kwiaty i korę ...
Bobrek trójlistkowy źródło mikroelementów, na zaburzenia trawienia
Jak dbać o swoją odporność jesienią i zimą?
Jesień i zima to okresy, kiedy nasz układ odpornościowy jest szczególnie narażony na próby. Krótsze dni, chłodniejsze temperatury i większa wilgotność powietrza sprzyjają rozwojowi infekcji, ...
Duch roślin, energetyka i moc działania
Moc ukryta w ziołach to nie same chemiczne substancje, które można wyizolować w laboratoriach. Rośliny posiadają również ducha, energetyczne siły żywiołów, będące drugą, niewidzialną stroną ...
Drapacz – błogosławiony oset działa wszechstronnie
Drapacz lekarski [Cnicus benedictus L.] nazywany jest błogosławionym ostem, drapaczem benedyktyńskim, bernardynkiem. Rośnie dziko w rejonach Morza Śródziemnego, w Polsce uprawiany w ogrodach. Jest jednoroczną ...
Wanilia dla mózgu, serca i przeciw melancholii
Prawdziwa wanilia [Vanilla planifolia] jest cenioną na całym świecie aromatyczną przyprawą do słodkości. Nie każdy wie, że należy do rodziny storczykowatych, słynących z pięknych pachnących, ...
Złocień maruna – średniowieczna aspiryna na bóle i migreny
Złocień maruna [Tanacetum parthenium] w początkach naszej ery był powszechnym panaceum na melancholię. Termin ten odnosił się do uporczywych bólów głowy jak i stanów długotrwałej ...
Zupa gruszkowa na uporczywy kaszel – przepis TCM
Przetacznik leśny oczyszcza krew, łagodzi problemy skórne
Przetacznik leśny [Veronica officinalis] potocznie zwany weroniką, potocznikiem poderwańcem był niegdyś popularnym leczniczym zielem, które dziś wyszło z mody. Niefortunnie, bo to bardzo dobre ziele ...
Koper ogrodowy w ziołowej apteczce – nasiona, ziele, olejek
Koper ogrodowy [Anethum graveolens] zachwyca świeżym aromatem To jedna z ulubionych przypraw letnich dań, ale również lecznicze zioło znane od starożytności. Nazwa botaniczna pochodząca od greckiego ...
Ożanka – starożytne ziele na trawienie, metabolizm i zrzucenie wagi
Ożanka właściwa[Teucrium Chamaedrys] to starożytne ziele długie wieki cenione w kuchni i zielarstwie. Jej gorzko tonizujące walory powszechnie wykorzystywano do aromatyzowania nalewek leczniczych i trunków ...
Nasturcja większa wymiata wolne rodniki, wirusy, naprawia DNA
Nasturcja większa [Tropaeolum majus] cieszy oczy, serce i duszę zdobiąc rabaty kwiatami o ciepłych, słonecznych barwach. Kolorowe, pikantne kwiaty dodają smaku i koloru wielu potrawom, ...
Śródziemnomorskie zioła właściwości i uprawa zielnika
Śródziemnomorskie zioła są wyjątkowo aromatyczne, spora część z nich to rośliny lecznicze o najbardziej skutecznym działaniu. Jak nazwa wskazuje śródziemnomorskie zioła pochodzą z rejonów Morza ...
Poziewnik bogaty w krzem wspomaga płuca, poprawia profil krwi
Poziewnik [Galeopsis] to pospolita roślina dziś uważana za chwast, dawniej bardzo ceniona w gospodarstwach domowych. Z jego włókien wytwarzano liny, w wywarach z korzeni myto ...
Pestki arbuza – zielarskie przepisy na różne dolegliwości
Pestki arbuza tradycyjnie w wielu kulturach uchodziły za lekarstwo. Do dziś stosuje je bułgarska medycyna ludowa, bo faktycznie korzystnie działają przy wielu schorzeniach! Zdrowotne właściwości ...
Aloes – roślina z bliska. Co ją wyróżnia
Aloes to roślina, która od tysięcy lat cieszy się ogromną popularnością ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne i kosmetyczne. Jest ceniony zarówno w medycynie ...
Marchew zwyczajna – na skórę, wzrok, układ moczowy
Marchew zwyczajna jest dzikim przodkiem marchewki ogrodowej. Jej delikatne, białe baldachy kwiatów zdobią wiejskie drogi niczym piękne, żywe koronki. Stąd w krajach anglosaskich przyjęła się ...
Ogórecznik w kuchni i ziołowej apteczce – przepisy
Ogórecznik lekarski [Borago officinalis] dawniej nazywano miodówką, pazyrą. Z łaciny boragiem, co ma oznaczać potarganą brodę, włosy. Nazwa prawdopodobnie nawiązuje do szorstko owłosionej struktury łodyg ...
Oliwka z czerwonej koniczyny na przewlekłe problemy skórne
Oliwka z czerwonej koniczyny ma zbawienny wpływ na skórę. Koi, goi, łagodzi podrażnienia, wygładza, rozjaśnia, przywraca blask zmęczonej, matowej cerze. Nie jest za późno na ...
Nawłoć pospolita na nerki, odtruwanie, oczyszczanie i trawienie
Nawłoć pospolita [Solidago virgaurea] zwana polską mimozą i złotą rózgą jest znana od Średniowiecza. Wiedzę o leczniczym działaniu nawłoci i niektóre receptury nasi przodkowie przejęli ...
W sierpniu i pod koniec lata zbieramy wiele cennych ziół
W sierpniu lato jeszcze trwa, ale dni stają się krótsze i chłodniejsze. Krajobraz zaczyna przybierać jesienne barwy. Jaskrawe kolory i soczysta zieleń zaczynają ustępować miejsca ...
Dzięgiel leśny – tonik trawienny, krążeniowy, energetyczny
Dzięgiel leśny [Angelica sylvestris] jest od wieków ceniony w tradycyjnym zielarstwie. To najważniejsza roślina lecznicza w kulturze Lapończyków, właściwie Saamów. Znany w Skandynawii od co ...
Wiązówka łagodzi ból, stany zapalne, regeneruje błony śluzowe
Wiązówka błotna [Filipendula ulmaria] rozprawi się z bólem, ale w przeciwieństwie do aspiryny jest dobra dla żołądka. Regionalnie zwana kozią brodą, królową łąk, tawułą i ...
Łopian większy na skórę, włosy, zaburzenia trawienia
Łopian większy [Arctium lappa] tysiące lat służył człowiekowi jako pożywienie i lekarstwo. Jego słodko-gorzka uziemiająca natura odżywia osłabione niedoborem tkanki, jednoczenie oczyszcza z nadmiaru toksyn ...
Domowa oliwka lawendowa – przepis i zastosowania
Oliwka lawendowa jest delikatna dla skóry, ma przepiękny zapach i wszechstronne zastosowania. Idealna do masaży relaksacyjnych, usuwających ból,
napięcia i zmęczenie. Antyseptyczne olejki lotne łagodzą ...
napięcia i zmęczenie. Antyseptyczne olejki lotne łagodzą ...
Mięta pieprzowa rozprasza stagnację w płucach, żołądku, wątrobie
Mięta pieprzowa [Mentha x piperita] dopiero w osiemnastym wieku trafiła oficjalnie do farmakopei. Powstała z dwóch innych gatunków: zielonej mięty kędzierzawej i nawodnej. Znak x ...
Rumianek bezpromieniowy na trawienie, rozluźnienie, pasożyty
Rumianek bezpromieniowy [Matricaria matricarioides, M. discoidea] zwany rumiankiem cygańskim, maruna to skromny kwiat poboczy i trawników. Dziś traktowany za pospolity chwast, dawniej w zielarstwie wykorzystywany jako ...
Lato, duch serca i żywioł ognia. Letnie dolegliwości i zioła
Lato wkracza w energię żywiołu ognia i ducha serca. Wraz ze zmianami pór roku zmienia się nasza żywiołowa natura, struktura biochemiczna i energetyczna tkanek. Następują ...
Kuklik pospolity – doskonała przyprawa i wszechstronne lekarstwo
Kuklik leśny to jedno z ulubionych ziół w naszej dzikiej, domowej spiżarni. Pikantny smak korzenia przypomina goździki i jest znakomitą przyprawą zimowej kuchni. Świeżo wykopany ...
Dziki ślaz regeneruje błony śluzowe i skórę – przepisy
Dziki ślaz [Malva sylvestris] jest jednym z najpospolitszych kwiatów polnych. To lubiąca słońce, wytrzymała i odporna na suszę bylina. Pochodzi z tej samej rodziny, co ...
Wierzbownica na drogi moczowe, prostatę, trądzik różowaty, skórę
Wierzbownica [Epilobium] od wieków wysoko ceniona w zielarstwie za działanie przeciwzapalne. To roślina zielna z rodziny wiesiołkowatych, do której należy ponad 200 gatunków. Ich cechą ...
Szczeć pospolita na boreliozę, reumatyzm, zmiany skórne
Szczeć pospolita [Dipsacus sylvestris] przypomina duży oset. To wieloletnia roślina spotykana w lasach, zaroślach, na polanach, przydrożach. Wyrasta na ponad 2 metry. Lancetowate liście tworzą ...
Domowe kosmetyki z nagietka do twarzy i ciała – przepisy
Nagietek jest jednym z najlepszych ziół pielęgnacyjnych dla skóry, nie bez powodu jest składnikiem wielu kosmetyków. Na długo przed rozwojem nowoczesnej medycyny był popularnym środkiem ...
Szczaw kędzierzawy czyli kobylak – najlepszy antybiotyk z łąk
Szczaw kędzierzawy (Rumex crispus L.) jest bliskim krewnym szczawiu zwyczajnego, pospolicie zwany kobylakiem, szczawiem końskim albo kobylim. To kolejne z wartościowych ziół, które łatwo przeoczyć, ...
Pępawa – niedoceniany w zielarstwie pospolity chwast
Przymiotno białe i kanadyjskie zielarskie przepisy
Przymiotno białe [Erigeron annuus], inaczej zimotrwał zwyczajny to gatunek nieco inwazyjnej rośliny z rodziny astrowatych. Do Europy przywędrowało z Ameryki Północnej i szybko zadomowiło się ...
Mydlnica regeneruje skórę i zniszczone włosy
Mydlnica lekarska [Saponaria officinalis] nie przez przypadek nosi swoje imię. W wodzie pieni się jak mydło, toteż całe wieki wykorzystywana była prania delikatnych tkanin, mycia, ...
Wyżlin czyli lwia paszcza odtruwa, łagodzi alergie, ból
Wyżlin wielki [Antirrhinum majus] zwyczajowo nazywamy lwią paszą. To piękna roślina z różnokolorowymi kwiatami zdobi wiele kwietnych ogródków. Nie każdy wie, że lwia paszcza ma ...
Serdecznik przywraca równowagę emocjonalną, tonizuje serce
Ze względu na swą wyjątkowość, serdecznik należy do moich ulubionych ziół. Zawsze sięgam po herbatkę lub nalewkę, gdy czuję niepokój i ciężar w okolicy serca. ...
Niekropień, złotowłos, paproć bogini dla włosów i skóry
Niekropień właściwy [Adiantum capillus-veneris] zwany włosem Wenery, paprocią bogini, to niewielki gatunek paproci z rodziny orliczkowatych. Nazwa botaniczna pochodzi od greckiego adianton i oznacza „nie ...
Magiczna woda świętojańska – rytuał obfitości
Mięsień płaszczkowaty a glukoza, tkanka tłuszczowa i metabolizm
Mięsień płaszczkowaty łydki ma wyjątkowy profil genetyczny. Natura wyposażyła go funkcje anatomiczne i mechanizm metaboliczny umożliwiający szybkie spalanie cukrów i tłuszczu. Odpowiednie aktywowanie mięśnia reguluje ...
Lnica pospolita na zaparcia, wątrobę, skórne wypryski, łupież
Lnica pospolita [Linaria vulgaris] jest byliną z rodziny babkowatych, o żółtych kwiatach przypominających lwie paszcze. Zwyczajowe nazwy: lniczka, pantofelki Maryi, len Matki Boskiej, lwia paszczęka, ...
Żmijowiec zwyczajny wyciąga trucizny, rozluźnia, relaksuje
Żmijowiec zwyczajny [Echium vulgare] malowniczo zdobi kwietne łąki przyciągając rzesze owadów i motyle. Chociaż niebieskie kwiaty przypominają ostróżki z rodziny jaskrowatych, to jest krewnym ogórecznika ...
Borowiki i leśne grzyby dla zdrowia
Borowiki potocznie zwane prawdziwkami należą do najbardziej popularnych leśnych grzybów. Niepowtarzalny aromat i głęboki, zarazem łagodny smak czyni go najbardziej pożądanym grzybem w kuchniach całego ...
Liście poziomki właściwości przepisy działanie
Liście poziomki leśnej od wieków wykorzystywano w zielarstwie. Pełne słodyczy malutkie owoce, o wspaniałym aromacie i jedynym w swoim rodzaju smakiem stanowiły pożywienie człowieka już ...
Dziewanna na kaszel, grypę, płuca. Syropy do słoiczków na zimę
Dziewanna wielokwiatowa [Verbascum thapsus] jest piękną, wyniosłą, niepospolitą rośliną. Nazwa być może pochodzi od imienia słowiańskiej bogini Dziewanny lub słowa dziewa, które w dawnej polszczyźnie ...
Niecierpki dla niecierpliwych, dobre dla skóry, włosów, relaksacji
Niecierpki [Impatiens] to bardzo niecierpliwe rośliny. Pod wpływem wiatru, delikatnego dotyku strąki nasienne natychmiast pękają, a nasionka się rozsypują na na kilka metrów. Stąd botaniczna ...
Cykoria podróżnik na poprawę metabolizmu, odchudzanie
Tatarak: słabe trawienie, wzdęcia, nerwice, lęki, nowotwory
Tatarak zwyczajny [Acorus calamus] jest rośliną półwodną. Porasta szuwary, brzegi stawów, jezior, strumieni, rośnie na wilgotnych łąkach i w rowach. Rozpoznawalny po wysokich mieczowatych liściach ...
Nalewka z czerwonej koniczyny – dawne zapomniane remedium
Tradycyjne zielarskie zastosowania wrotyczu i dawne receptury
Jaskrawe, żółte guziczki kwiatów wrotyczu pojawiły się w czerwcu i będą cieszyć oko do późnej jesieni. W minionych stuleciach to pożyteczne ziele było jedną z ...
Domowa maggi i dawne zielarskie przepisy z lubczyku
W przeciwieństwie do większości aromatycznych ziół kariera lubczyku rozpoczęła się w medycynie, dopiero później zaczęto go używać kulinarnie. W starożytności lubczyk stanowił obowiązkowy składnik napojów ...
Hibiskus usuwa gorącą, wilgotną stagnację – tradycyjne przepisy
Hibiskus używany do celów leczniczych to nie sam kwiat, a działki jego kielicha. Po opadnięciu płatków zostaje kielich w postaci mięsistych, czerwonych działek korony. Z ...
Zielarskie i kosmetyczne przepisy z owoców i ogonków czereśni
Soczyste czereśnie pojawiają się na krótko w czerwcu. Sezon na owoce o wyjątkowym smaku trwa zaledwie miesiąc. Wystarczająco, by zakończyć proces oczyszczania wątroby przed latem ...