sekrety-zdrowia.org
Niecierpek na skórę, włosy, alergie, grzybice
Niecierpek [Impatiens] jest bardzo niecierpliwą rośliną, przy delikatnym dotknięciu strąki nasienne od razu pękają a nasionka rozsypują się na odległość. Stąd łacińska nazwa Impatiens oznaczająca niecierpliwy, Anglicy nadali roślinie przydomek Touch-me-not czyli nie dotykaj mnie. Niecierpek w Polsce Do rodzaju niecierpków należy kilkaset gatunków, głównie rosną w strefach subtropikalnych. W ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Piasek uleczy ciało, wprowadzi harmonię, ucieszy zmysły
Piasek, zwłaszcza ciepły nadmorski ma zbawienny wpływ na zdrowie fizyczne i psychiczne. Relaks w gorącej „kąpieli piaskowej” działa jak sauna. Pomaga wydalić toksyny, łagodzi bóle, daje ulgę zbolałym stawom i mięśniom. Poprawia pracę narządów wewnętrznych, odpręża, wycisza umysł, harmonizuje główne ośrodki energetyczne ciała. Tysiące lat ludzie spędzali większość czasu na ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Test mięśniowy – w jaki sposób sprawdzić czy coś jest dla mnie dobre?
Test mięśniowy pozwala szybko uzyskać odpowiedź na pytanie czy coś jest dla nas dobre, czy nie. Poprzez wykonanie prostego testu ciało poinformuje nas czy dany pokarm jest dla nas dobry czy nie bo np. mamy alergię czy nietolerancję pokarmową, o której nie wiemy. W ten sposób możemy testować lekarstwa, zioła, ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Tatarak zwyczajny na słabe trawienie, wzdęcia, infekcje i stany lękowe
Tatarak zwyczajny [Acorus calamus] potocznie zwany ajerem, tatarskim zielem, szuwarem, tatarczuchem, kalmusem. Jest rośliną półwodną. Rośnie w szuwarach, na brzegach stawów, jezior, rzek, wilgotnych łąkach i rowach. Rozpoznawalny po wysokich mieczowatych liściach i sztywnych kwiatostanach, wyrastających pod kątem z oszałamiająco pachnących łodyg. Nazwa tatarak wywodzi się z okresu średniowiecza ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Cykoria podróżnik przy złej pracy jelit, otyłości, zaburzeniach metabolizmu
Cykoria podróżnik [Cichorium intybus] pospolicie występuje na terenie całego kraju. Rośnie w ogródkach jako chwast oraz na pastwiskach, polach, ugorach. Najbardziej upodobała sobie przydroża, stąd wziął się drugi człon nazwy związany z podróżowaniem. W różnych regionach roślina nazywana jest kozim mieczem, dziką cykorią, błękitnym podróżnikiem.
Cykoria podróżnik osiąga wysokość ...
czytaj dalej
Cykoria podróżnik osiąga wysokość ...
czytaj dalej
Dziurawiec na smutek, depresję, trawienie
Dziurawiec zwano świętojańskim zielem, bo zbierano na św. Jana. Dziewczęta wplatały ziele we włosy dla ochrony przed urokiem, wianki wieszano nad drzwiami i oknami, by przed złem domostwa chroniły, a dzięki zasuszonym wiechciom, radośniej spoglądano na świat. W wielu kulturach dla oddalania złych mocy zasuszone ziele wieszano nad obrazami bogów ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Nalewki z orzecha włoskiego – 4 tradycyjne receptury
Nalewka z orzecha włoskiego jest tradycyjnym trunkiem leczniczym mocno zakorzenionym w polskiej kulturze. Dawniej popularną odmianą orzechowego trunku była nalewka wytwarzana z zielonych owoców orzecha włoskiego zwana ratafią, tynkturą orzechową bądź orzechówką. Dwa tygodnie po Świętym Janie, nastawiano nalewkę na zielonych jeszcze orzechach włoskich, bo wtedy były najbardziej odpowiednie na ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Kocimiętka .. nie tylko dla kotów – receptury i zastosowania
Kocimiętka [Napeta] nazwę zawdzięcza mięcie, ze względu na pewne podobieństwo i kotom, które za nią przepadają. Około 3/4 kociej populacji jest wrażliwa na związek o nazwie nepetalakton. Futrzaki podążają za nim jak w hipnotycznym transie. A po bliskim kontakcie węchowym z rośliną wpadają w ekstazę. Ocierają się, tarzają wydając dziwne ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Komonica zwyczajna na stany lękowe, nerwowość, bezsenność
Komonica zwyczajna [Lotus corniculatus], zwana rożkową jest pospolitą rośliną z rodziny motylkowatych. Występuje powszechnie na całym świecie, w wielu krajach jest uprawiana. Dawniej z kwitnących wierzchołków pozyskiwano żółty barwnik do tkanin. Jej działanie lecznicze przypadkowo odkrył francuski lekarz i zielarz Henri Leclerc w XIX wieku. Otóż pewnego dnia Leclerc ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Wiciokrzew na infekcje skóry, dróg oddechowych, trawienie i śledzionę
Wiciokrzew [Lonicera] jest pięknym, pachnącym pnączem rodziny przewiertniowatych. Do tej rodziny przynależą również krzewy i niewielkie drzewa nazywane suchodrzewami. Wszystkie formy wytwarzają kolorowe, miododajne kwiaty o intensywnym aromacie. W Polsce występuje wiciokrzew pospolity, zwyczajny (pomorski), przewiercień i czarny. Niektóre odmiany np. japoński [Lonicera japonica] sadzi się w ogrodach przy ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Chaber bławatek staropolskie przepisy dla zdrowia i urody
Chaber bławatek [Centaurea cyanus] pochodzi z rejonów Bliskiego Wschodu, ale szybko rozprzestrzenił się po całej Europie. Jest rośliną jednoroczną, rozsiewa się wraz ze zbożami zasiedlając pola, miedze, łąki, nieużytki. Na wsiach nazywany jest modrakiem, wołoszkiem, jasieńcem. W okresie kwitnienia tworzy zabarwione na niebiesko łany. Oszałamiająco błękitny chaber bławatek, z którego nie ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Pomurnik lekarski na nerki, układ moczowy, obrzęki, cellulit, otyłość
Pomurnik lekarski [Parietaria officinalis] to chwast z rodziny pokrzywowatych, będący reliktem dawnych upraw. Rośnie na przydrożach, przypłociach, rumowiskach, w pobliżu opuszczonych domów. Często spotykany w pęknięciach ścian budynków, chodników, wzdłuż opuszczonych kwietników. Stąd łacińska nazwa oznaczająca mur, ścianę. Polskie stanowiska są przeważnie pozostałością po dawnych uprawach, głównie w średniowiecznych ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Aromatyczno gorzki wrotycz przeciw pasożytom i dla trawienia
Wrotycz pospolity [tanacetum vulgare] występuje praktycznie wszędzie. Wyrasta na obrzeżach pól, lasów, pastwiskach, łąkach, nieużytkach, obrzeżach pól, przy domostwach. Wiosną zakwita żółtymi kwiatami i cieszy oko do późnej jesieni. Wrotycz pospolity Jest wieloletnią rośliną z astrowatych, wyrastając nawet do 1,2 metra wysokości. Na sztywnych kanciastych łodygach ząbkowane liście, podobne do ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Ocena stanu tkanek
Konstytucyjna ocena stanu tkanek jest uniwersalnym narzędziem przy doborze ziół dla wszystkich schorzeń. I tych znanych, powszechnych jak i niezdiagnozowanych, oraz takich o których być może nigdy nie słyszeliśmy. Pomaga zrozumieć co się dzieje w organizmie na wszystkich poziomach i odpowiednio dobrać zioła. Jest metoda to prostsza w rozumieniu niż ...
czytaj dalej
czytaj dalej
10 minut o wschodzie słońca. Zaskakujące efekty tygodniowej terapii
O wchodzie słońca płynie najsilniejsza energia, którą wyraźnie da się odczuć. Moment, w którym światło się odradza nasze ciało odczuwa w specyficzny sposób. Żadna inna pora dnia nie ma w sobie tyle magii. Według różnych kultur o wschodzie powietrze wypełnia energia dobroci. Powiązana z harmonią, spokojem, optymizmem, świeżością umysłu. Nie ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Podagrycznik pospolity w kuchni i domowej apteczce – przepisy
Podagrycznik pospolity [Aegopodium podagraria] jest pospolitym, trudnym do wytępienia zielskiem. Regionalnie zwany kozią stópką, śnitką, barszczycą, gierszem. Podagrycznik bardzo szybko się rozmnaża i błyskawicznie rozprzestrzenia. Potrafi odrastać z pozostawionego małego kawałka kłącza lub korzenia. Charakterystyczne, gęste łany podagrycznika spotyka się przy drogach, zagrodach gospodarskich, w ogrodach, zaroślach, lasach. Preferuje miejsca ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Skrzyp polny źródło krzemu – receptury oczyszczające i lecznicze
Skrzyp polny [Equisetum arvense] obok widłaków i paproci jest jedną z najstarszych roślin na świecie. Przed milionami lat był potężnym drzewem, po czym pozostał mu choinkowy kształt. Wiadomo, że stanowił pożywienie ludów pierwotnych, archeolodzy odnaleźli ślady skrzypu w kurhanowych grobowcach. W późniejszych wiekach był cenną rośliną leczniczą, dzięki właściwościom ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Rozbudź w dziecku miłość do ziół i natury
Dzieci z natury są ciekawe otaczającego je świata. Jeśli chodzi roślinność i zioła, są najlepszymi uczniami. Nie mają żadnych uprzedzeń, z góry przyjętych wyobrażeń, przekonań, za wyjątkiem tego, czego ich uczymy o roślinach, ich działaniu i możliwościach stosowania. Słyszą, że cytrusy mają dużo witaminy C, banany potasu, równie dobrze mogą ...
czytaj dalej
czytaj dalej
W czerwcu zbierane zioła mają największą moc leczniczą
W czerwcu zbierane zioła mają największą moc. Słońce coraz dłużej operuje po niebie, intensywnie zasilając dojrzewające rośliny energią i światłem. Działanie lecznicze ziół nie jest oparte wyłącznie o składniki biochemiczne. Jest w nich energia witalna z informacją biologiczną, która w doskonały sposób pomaga regulować mechanizmy samokontroli organizmu. Właśnie w ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Rojnik cudotwórca. Lecznicze działanie, zastosowania i receptury
Rojnik [Sempervivum] jest jedną z ulubionych roślin miłośników ogródków skalnych. Jest wieloletnim, wiecznie zielonym sukulentem z rodziny gruboszowatych. Nazwa łacińska składa się z dwóch członów sempre i vivium czyli zawsze żywy. Jednym z gatunków jest rojnik murowy [Sempervivum tectorum] – roślina o działaniu podobnym do aloesu, która leczy wszystkie ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Przetacznik oczyści krew, poprawi pamięć i wzmocni po antybiotykach
Przetacznik [Veronica l.] to kilkanaście odmian roślin pospolitych, które spotkać można praktycznie wszędzie. W przydomowych ogródkach, sadach, lasach, na leśnych polanach, łąkach, wrzosowiskach, miedzach, przy drogach.
- Przetacznik leśny [Veronica officinalis] zwany potocznie weroniką, poderwancem, potocznikiem.
- Coraz rzadziej występujący przetacznik kłosowy [Veronica spicata]
- Polny przetacznik ożankowy [Veronica chamaedrys] przetacznik ożankowy ...
czytaj dalej
Koniczyna czerwona – zioło stworzone dla kobiet
Koniczyna czerwona [Trifolium pratense] latem zdobi kwietne łąki i użyźnia glebę. Bakterie, które tworzą na jej korzeniach brodawkowe narośla asymilują azot. W słodkich, smakowitych kwitnących główkach jest duży wybór treściwych, korzystnych składników, toteż koniczyna jest przysmakiem zwierząt. Stanowi odżywczą paszę, bogatą w białko, witaminy i sole mineralne. Koniczyna czerwona ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Jak wybrać właściwą szczoteczkę do zębów dla dziecka
Wyrobienie nawyku prawidłowego utrzymania czystości zębów jest bardzo ważne w celu zadbania o zdrowie całej jamy ustnej. Warto zatem rozpocząć naukę już od najwcześniejszych chwil życia każdego malucha. W tym celu należy właściwie dobrać akcesoria higieniczne, zwłaszcza szczotkę czy pastę do zębów. Na co zwrócić uwagę przy wyborze szczoteczki do ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Liście winorośli – lecznicze i kulinarne zastosowania
Winorośl [Vitis vinifera] to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Już 5 tysięcy lat temu w rejonie Kaukazu odbywały się winobrania. Nasiona winorośli odkryto na terenie wykopalisk archeologicznych babilońskiego miasta Ur. Ponad 4 tysiące lat temu winogrona uprawiano w Babilonii, Asyrii i Egipcie. Setki lat winorośl symbolizowała płodność i ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Paproć leśna – narecznica samcza „wyciąga” reumatyzm
Paproć leśna narecznica samcza [Dryopteris filix-mas] od dawien dawna medycyna ludowa wykorzystywała w leczeniu reumatyzmu i zapalania żył. Roślinę stosowano głównie zewnętrznie. Bolące miejsca okładano liśćmi, jednak częściej wypełniano nimi poduszki i materace. Narecznica była i jest jednym z ważniejszych ziół leczniczych północnoamerykańskich Indian. Paproć narecznica samcza Zachwyca miękkimi, zielonymi ażurowymi ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Rukola na trawienie, oczyszczenie, wzmocnienie i wigor
Rukola [Eruca vesicaria] jest wciąż niedocenianym warzywem. Najczęściej stanowi dodatek do sałatek, chociaż ma szerokie zastosowania kulinarne, a nawet zdrowotne. Nieco ostry smak z orzechową nutką mistrzowsko dopasowuje się do każdego dania. W starożytnym Rzymie liście i nasiona rukoli powszechnie wykorzystywano do aromatyzowania oliwy, przyrządzania mikstur leczniczych i na ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Piołun na żołądek, wątrobę, pasożyty, zaburzenia trawienia
Piołun znano i ceniono już w tysiące lat temu w Babilonie, Asyrii i Egipcie. Ziele polecali lekarze greccy i rzymscy. Hipokrates wymienia absynt jako lek przeciw chorobom żołądka i żółtaczce, Avicenna jako remedium przeciw gorączce i środek na wątrobę. Dioskurydes , grecki botanik i lekarz z czasów Nerona wspomina o ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Żółtlica drobnokwiatowa wzmacnia, oczyszcza krew, poprawia krążenie
Żółtlica drobnokwiatowa [Galinsoga parviflora] jest pospolitym, uciążliwym chwastem. Widoczna wszędzie dookoła wokół domów na trawnikach, pastwiskach, polach, nieużytkach. Nazywana ognichą, chwastnicą żółtą, Zachwaszcza ogrody i bardzo szybko się rozprzestrzenia po grządkach warzywnych. Dzięki płytkiemu systemowi korzeniowemu łatwo ją wyrywać. Pojawia się w maju, a nie wyplewiona gwałtownie się rozrasta ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Drzewa uzdrawiają ciało, duszę i emocje
Fakt, że drzewa uzdrawiają potwierdza dziś nauka. Badania pokazują, że kontakt z drzewami relaksuje, koi skołatane nerwy, obniża ciśnienie, regeneruje i wymiernie przyspiesza powrót do zdrowia. Spacery wśród drzew dotleniają, poprawiają nastrój i kondycję. Przytulanie drzewa zwiększa wydzielanie hormonów szczęścia: serotoniny i dopaminy, oraz oksytocyny, odpowiadającej za poczucie spokoju, ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Wszechstronne zastosowania szałwii, od trawienia po stres i krążenie
Była jedną z najważniejszych roślin leczniczych starego świata. Pochodzącej z basenu morza Śródziemnego szałwii przypisywano jej magiczne, niemal cudotwórcze działanie. Przez długie wieki roślina uchodziła za symbol mądrości i długowieczności. Nazwa botaniczna pochodzi od łacińskiego salvare, co oznacza ocalać, ratować. Persowie nazywali ją „różdżką życia”. W Chinach zaś była ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Rdest ptasi – eliksir młodości w niepozornym chwaście
Rdest ptasi [Polygonum aviculare] jest niepozornym, pospolitym zielem. Rozrasta się przy zagrodach, na podwórkach, ścieżkach, przydrożach, w ogrodach. Na terenach wiejskich traktowany jako chwast, przy domach jest zwyczajnie rozdeptywany. Popularne, ludowe nazwy wróble języczki, świńska trawa. Rdest uwielbiają podskubywać kury, dzikie ptactwo i niektóre zwierzęta. Wilki gdy są zatrute, ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Maści z glistnika na rozmaite zmiany skórne, w tym nowotworowe
Stosowanie glistnika na różnorakie problemy skóry jest od dawna znane ludzkości. Od starożytności używano jaskółczego ziela, by pozbyć się problemów skórnych. Maści, smarowidła, wyciągi, intrakty, ocet i sok z glistnika w medycynie ludowej stosowano od dawna również zewnętrznie w złośliwych schorzeniach skóry, trudno gojących się wypryskach, owrzodzeniach, czyrakach, aftach. Wszelkich wirusowych zmianach ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Siła niepozornej babki – zastosowania i przepisy
Wśród najbardziej popularnych środków pierwszej pomocy można wymienić przydrożne babki. Dawniej już małe dzieci wiedziały, jak korzystać z ich dobrodziejstw: po skaleczeniu natychmiast zwilżały śliną liść babki i przykładały do rany lub otarcia. Babka (Plantago) jest niepozorną, ale niezwykle silną rośliną. Przetrwa w każdych warunkach pogodowych, niestraszne jej zimno, ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Koperek ogrodowy koi nerwy, poprawia trawienie, łagodzi ból
Koperek ogrodowy [Anethum graveolens] słynie dziś głównie z zalet przyprawowych i aromatyzujących. Jest lubianym dodatkiem do potraw, ale to nie tylko przyprawa. Koperek jest znakomitym ziołem trawiennym, kojącym, tonizującym. Nazwa angielska dill wywodzi się ze staronordyckiego dilla, co znaczy koić, uspakajać, kołysać do snu. Dawniej koperek był powszechnym remedium ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Konwalia majowa – właściwości, zastosowania. Nalewka przeciw łuszczycy
Konwalia majowa [Convallaria majalis] jest urokliwą byliną z rodziny liliowatych, występującą w wilgotnych, zacienionych lasach. Jej jajowate liście wyglądem przypominają czosnek niedźwiedzi. W maju na łukowato wygiętych ogonkach pojawiają się charakterystyczne dzwonkowate, jasne kwiatuszki o odurzającym zapachu. Nazwa botaniczna oznacza „kwitnącą w maju”. Konwalia w stanie naturalnym jest pod ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Jak stosować kurkumę by nie zaszkodzić?
Od tysięcy lat kurkumę wykorzystuje się jako przyprawę i środek leczniczy w medycynie wschodniej. W ostatniej dekadzie roślina zyskała wielką popularność na całym świecie. Trafiła do głównego nurtu, a tysiące badań potwierdza jej dobroczynne właściwości. W bazie danych PubMed wystarczy wpisać frazę Curcuma longa + jakakolwiek choroba i pojawiają się ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Jasnota biała oczyszcza, rozluźnia napięte tkanki
Jasnota biała [Lamium album] jest często mylona jest z pokrzywą. Na pierwszy rzut oka trudno je odróżnić. Najlepiej dotknąć – nie parzy. Dlatego nazywana jest martwą albo głuchą pokrzywą. Nazwa botaniczna nawiązuje do kształtu kwiatu, z greckiego laimos oznacza przełyk, gardło. Jasnota biała To wesołe, bardzo płodne ziółko rozpoznamy po kwadratowych ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Sosna – lecznicze działanie i różne przepisy. Syrop z pędów sosnowych
Sosna to drzewo silne, mocne, odporne i niewybredne. Potrafi dostosować się do życia zarówno na szczerych piaskach jak i na bagnie. Nie przeszkadzają jej trudne warunki. Nic dziwnego, że od dawna była symbolem zdrowia, długowieczności, męstwa, zwycięstwa i płodności. Sosna należy do najczęściej występujących drzew w naszym klimacie. Mnogość jej zastosowań ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Cytrusy chłodzą, orzeźwiają, skórki owoców cytrusowych działają leczniczo
Cytrusy rosną w gorącym klimacie i z reguły mają naturę chłodzącą. Energetycznie są zimne, soczyste, ochładzają, nawilżają, gaszą pragnienie. Dostarczają witamin, mikroelementów i elektrolitów. W miesiącach zimowych wychładzają wewnętrznie organizm, więc nie są wskazane. Ale latem można się delektować ich orzeźwiającym smakiem. W zielarstwie stosuje się kwiaty, liście, nasiona ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Wyprawa po zioła w maju .. tych nie można przegapić
W maju rozpoczyna się pracowity okres dla zielarzy i miłośników ziół. Łąki, lasy i ogrody pokrywają kwieciste dywany ziół i kwiatów. Własnoręczne zbieranie ziół to prawdziwa frajda i relaks na łonie natury. Rozpoznawanie roślin, odkrywanie ich energii, kształtów, kolorów, zapachów magicznie wciąga. Każda roślinka jest inna, niepowtarzalna, ma swój urok. W ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Mniszek lekarski – przepisy na syropy i mikstury do słoiczków
Mniszek lekarski [Taraxacum officinale] ma bardzo długą historię stosowania. Już w starożytnej Grecji z kwiatków i korzenia sporządzano mikstury przeciwzapalne na choroby układu oddechowego, pokarmowego i różnorakie infekcje. Zakwita wczesną wiosną tworząc kwieciste żółte dywany. Złoci się na łąkach, przydrożach i miejskich trawnikach. Kiedy przekwita, żółte dywany pokrywają się bielą delikatnych, ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Liść poziomki o wielkiej mocy – zastosowania i przepisy
Liść poziomki pospolitej [Fragaria vesca] od wieków wykorzystywano w lecznictwie ludowym. Maleńkie maleńkie owoce o cudownym zapachu i ich liście towarzyszą człowiekowi od epoki neolitu. Poprawiają samopoczucie, zdrowie i wygląd. Są wspaniałym naturalnym lekarstwem przy chorobach serca, wątroby, nerek i zaburzeń metabolicznych spowodowanych zalegającymi toksynami, bo doskonale oczyszczają. Zdrowe, nieuszkodzone ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Trzy rodzaje depresji – wzorce zaburzeń, objawy, zioła i naturalne metody
W leczeniu depresji współczesne lecznictwo uzyskuje bardzo słabe efekty. Dotyczy to zarówno terapii farmakologicznych, psychologicznych, jak opartego o naukę nowoczesnego ziołolecznictwa. Dlaczego tak jest? Bo wszystkie te metody skupiają się na próbie leczenia jednostki chorobowej, nie człowieka. W tradycyjnym zielarstwie i lecznictwie terapie i zioła dobiera się dla konkretnej osoby ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Jasnota purpurowa pomoże na ból głowy, żołądek, trawienie, melancholię
Jasnota purpurowa [Lamium purpureum] jest jedną z najwcześniej dostępnych wiosną zielenin. Dawniej stanowiła cenne źródło pożywienia, gdy na przednówku brakowało żywności. Ceniono ziele za właściwości lecznicze, magiczne i kulinarne. Lud nazywał jasnotę głuchą pokrzywą, jest do niej wizualnie podobna, ale nie parzy. Nazwą botaniczną można tłumaczyć jako fioletowy potwór ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Okra regeneruje błony śluzowe, łagodzi stany zapalne
Okra jest jadalnym warzywem i jednocześnie rośliną leczniczą. Jadalne strąki nasienne okry są podstawą kuchni bliskowschodniej, północnoafrykańskiej i karaibskiej. Popularna w Europie, głównie w krajach południowych. Rozcięte strąki uwalniają śluzowaty płyn, który jest używany jako zagęszczacz do zup i gulaszów. Okra Właściwa nazwa to piżmian jadalny [Abelmoschus esculentus]. Okra jest ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Kiszony mniszek lekarski i marynowane pączki a’la kapary
Kiszony mniszek lekarski jest smacznym dodatkiem kulinarnym o zdrowotnych właściwościach. Kiszone warzywa, owoce, rośliny są dużo zdrowsze. W procesie fermentacji bakterie kwasu mlekowego rozkładają cukry proste na kwas mlekowy. Ten naturalny kwas ma właściwości konserwujące. Jest również doskonałym probiotykiem, zbawiennym dla flory bakteryjnej i odporności. Przed erą lodówek kiszonki ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Zioła na różnego rodzaju dolegliwości trawienne
Dolegliwości trawienne u każdego mogą objawiać się inaczej, nawet gdy źródło problemów jest to samo. Uczucie dyskomfortu w jamie brzusznej, zgaga, nudności, biegunki, zaparcia, wzdęcia, owrzodzenia to typowe objawy zaburzeń układu trawiennego. Dotykają one dużą część społeczeństwa. Co nie znaczy, że jeśli coś występuje powszechnie to jest zjawiskiem normalnym. Ich ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Śledziennica skrętolistna – zwiastun wiosny i znakomite ziółko
Śledziennica skrętolistna [Chrysosplenium alternifolium] to drobniutka bylina, która swe imię zawdzięcza.. śledzionie. Dawniej roślinę stosowano w leczeniu schorzeń śledziony, którą uważano jeden z ważniejszych narządów warunkujący ogólny stan zdrowia i przepływ energii w ciele. Nazwa botaniczna również nawiązuje do tego organu. Chrysos z greckiego oznacza złoto, splenos – śledziona. Śledziennica skrętolistna ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Glistnik jaskółcze ziele w tradycyjnym zielarstwie zastosowania i przepisy
Glistnik [Chelidonium majus] jest wieloletnią, pospolitą rośliną z rodziny makowatych. Zwyczajowo zwany jaskółczym zielem, ponieważ kwitnie od przylotu, do odlotu jaskółek. W tym czasie ma najwięcej leczniczej mocy. W starych książkach zielarskich występuje pod nazwami: ziele Marii, Boży dar, łaska Pana Boga, złoty korzeń, co świadczy, że cieszył się ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Zioła na niestrawność i przyprawy poprawiające trawienie
Niestrawność często spowodowana jest przejedzeniem, a jej skutki bywają przykre. Doświadczamy uczucia dyskomfortu, pełności w żołądku, może pojawić się zgaga, odbijanie, bóle brzucha i wzdęcia. Okres świąteczny to czas kiedy najwięcej osób cierpi na niestrawność i trudno się dziwić. Stoły uginają się pod półmiskami z różnymi potrawami. Kuszą rarytasami, wszystkiego ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Po czym rozpoznać dobre, świeże jajka i jak przechowywać?
Jajka są najdoskonalszym, najbardziej pożywnym pokarmem jaki daje Matka Natura. Zawierają wszystko co potrzebne do życia. Komplet aminokwasów, witaminy, minerały. Pod warunkiem, że pochodzą od kur hodowanych w tradycyjny sposób. Wiejskie kury nie stresują się w klatkach, nie produkują hormonów stresu. Same dobierają sobie pokarm, jedzą instynktownie czego im ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Ziołowe wsparcie emocjonalne – różne typy konstytucyjne
Stany emocjonalne mają ogromny wpływ na ogólne samopoczucie, witalność i postrzeganie rzeczywistości. Święta to czas, kiedy spotykamy się z rodziną, zasiadamy wspólnie do stołów. Do świątecznej biesiady zasiadamy z bagażem własnych problemów, emocji. Wystarczy chwila nieuwagi, ktoś powie coś nie tak, jednego zaboli, drugi wybuchnie płaczem lub gniewem i atmosfera ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Zioła i rośliny modulujące czyli adaptogeny i ich działanie
Adaptogeny to grupa ziół o bardzo specyficznym działaniu. Chociaż dla współczesnej medycyny jest to stosunkowo nowe pojęcie, to tradycyjne zielarstwo i starożytne systemy lecznicze stosują od tysięcy lat. Zasadniczym działaniem adaptogenów jest poprawa zdolności adaptacyjnych organizmu, tak by nie dopuścić krytycznego poziomu stresu i punktu załamania. Adaptogeny mogą działać ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Dla kogo kiełki są dobre dla kogo niekoniecznie? Rodzaje, energetyka i smak.
Kiełki zostały okrzyknięte jednym z najbardziej odżywczych pokarmów. Niskokaloryczne, bogate w białko, sole mineralne, enzymy, prawdziwa bomba witaminowa. Ich wartość odkryto przypadkiem kilka tysięcy lat temu na chińskim statku. Głodni marynarze, z braku innego pożywienia zaczęli jeść kiełkujące nasiona fasoli. Zauważyli, że są smaczne i pożywne. Tradycyjna medycyna chińska ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Czy wiesz na co pomaga czarny pieprz? Przepisy lecznicze i działanie
Pieprz od wielu stuleci jest niekwestionowanym królem egzotycznych przypraw. Jego ojczyzną są południowe Indie – kraina, gdzie pieprz rośnie – jak je dawniej określano. Uciec tam oznaczało nigdy nie powrócić. Dla ówczesnych miejsce to leżało na końcu świata. Pierwsze plantacje pieprzu założono 1000 lat p.n.e. w Indiach. Stamtąd, jako roślinę uprawną, ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Węgiel leczniczy antidotum nie tylko na zatrucia. Jak stosować i dawkować
Węgiel leczniczy to nic innego jak spalone w odpowiednich warunkach drewno. O tym, że pochłania trucizny ludzie i zwierzęta instynktownie widziały od wieków. Zaobserwowano, że np. małpy gerezy, żywiące się liśćmi mango i migdałowców zawierającymi toksyczne fenole wyciągają węgiel z palenisk i chętnie się nim objadają. Węgiel aktywny Ze względu na ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Porost islandzki czyli tarczownica na choroby płuc, tarczycę, żołądek
Porost islandzki [Cetraria islandica] wbrew nazwie występuje także na terenie Polski. Znany jako jako tarczownica, płucnik, szary mech. Występuje na półkuli północnej, zwłaszcza w rejonach tundry, gdzie stanowi pokarm dla reniferów. W krajach północy porost dawniej wykorzystywano do wypieków, wytwarzania kasz i kleików. Po dodaniu płucnicy do mąki chleb stawał ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Rukiew wodna na wzmocnienie i choroby przewlekłe
Rukiew wodna [Nasturtium officinale] przez długie wieki była popularnym, docenianym nie tylko w kuchni warzywem. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu na ulicach europejskim miast częstym widokiem handlarze z wiklinowymi koszami zapełnionymi pęczkami rukwi wodnej. Największą popularnością roślina cieszyła się podczas obydwu wojen światowych. Rzeżuchę wodną, jak nazywano rukiew, serwowano w postaci ...
czytaj dalej
czytaj dalej
Laserowa korekcja wzroku – pozbądź się wady wzroku raz na zawsze!
Noszenie okularów lub soczewek to codzienne czynności, do których można się przyzwyczaić, ale… czy trzeba to robić? Dla wielu osób możliwość pozbycia się – raz na zawsze – okularów z nosa byłaby ogromną ulgą, znacznie wpływając przy tym na poprawę
komfortu codziennego funkcjonowania. Wady wzroku można skorygować za pomocą ...
czytaj dalej
komfortu codziennego funkcjonowania. Wady wzroku można skorygować za pomocą ...
czytaj dalej
Lecznicze herbatki z gałązek malin i krzewów owocowych
Z gałązek malin i owocowych drzewek o każdej porze roku można przyrządzać lecznicze herbatki. Są wyjątkowe smaczne, aromatyczne i uzdrawiające. Pędy i wiotkie, cienkie gałązki zawierają dużo więcej cennych składników niż owoce czy liście. Są bardziej aromatyczne i silniejsze w działaniu. By skorzystać z ich dobrodziejstw, wystarczy zebrać dosyć ...
czytaj dalej
czytaj dalej