sekrety-zdrowia.org
Mikromeria – wspiera serce, naczynia, układ oddechowy, trawienny
Mikromeria jest bardzo aromatyczną rośliną o ciekawym profilu.
Tę spotkałam przypadkowo na kamiennym ogrodzeniu ogrodowym, w pierwszej chwili pomyślałam, że to jedna odmian dzikiego oregano ...
Tę spotkałam przypadkowo na kamiennym ogrodzeniu ogrodowym, w pierwszej chwili pomyślałam, że to jedna odmian dzikiego oregano ...
Maltodekstryna, skrobia bardziej groźniejsza niż cukier
Maltodekstryna jest powszechnie stosowana w przemyśle spożywczym i farmacji jako dodatek do żywności, napojów, suplementów, odżywek, leków. Generalnie uznawana jest za substancję bezpieczną do spożycia, ...
Sosna lecznicze działanie. Syrop sosnowy i inne przepisy
Sosna to drzewo silne, mocne, odporne i niewybredne. Potrafi dostosować się do życia zarówno na szczerych piaskach jak i bagnach. Nie przeszkadzają jej trudne warunki ...
Zastosowania młodych listków pokrzywy – przepisy
Wczesną wiosną zaczynają się pojawiać młode, soczyście zielone listki pokrzywy. O tej porze roku tak bardzo przydatny na wiosenne osłabienie odżywczy tonik i budulec krwi ...
Liść czarnej porzeczki odtruwa, zmniejsza ból i obrzęki
Duchowe przyczyny chorób
Duchowe aspekty mają ścisły związek z powstawaniem wielu chorób. Ta stara jak świat koncepcja jest jednym z fundamentalnych założeń tradycyjnych systemów uzdrawiania na całym świecie ...
Masło ziołowe – zdrowy dodatek i uczta dla podniebienia – przepisy
Masło ziołowe banalnie prosto przyrządza się w kilka minut. Prawdziwe, wiejskie masło jest jednym z najzdrowszych tłuszczów. Poprawia funkcjonowanie mózgu, serca, stawów, układu hormonalnego i ...
Glistnik jaskółcze ziele w tradycyjnym zielarstwie. Przepisy
Glistnik [Chelidonium majus] jest pospolitą, wieloletnią rośliną z rodziny makowatych. Zwyczajowo zwany jaskółczym zielem, bo kwitnie od przylotu do odlotu jaskółek. Wedle starych przekazów w ...
Szczawik zajęczy smakowity dodatek w kuchni i lekarstwo
Szczawik zajęczy [Oxalis acetosella L.] z rodziny szczawikowatych jest jednym z pierwszych zwiastunów wiosny. Zaraz jak stopnieją śniegi, na dnie cienistego lasu można spotkać niewielką ...
Liść morwy białej reguluje cukier, działa przeciwzapalnie
Liść morwy białej od niepamiętnych czasów ceniony jest w medycynie wschodniej – TCM i ajurwedzie. Współcześnie najbardziej znany z działania regulującego poziom cukru we krwi. ...
Fiołki odtruwają, poruszają limfę, chłodzą, nawilżają
Fiołki to jedne z pierwszych wiosennych kwiatów, pojawiają się dość wcześnie tworząc piękne, kolorowe, kwieciste dywany. Chociaż przypisuje im się takie atrybuty jak nieśmiałość, skromność ...
Ziołowy wiosenny detoks – rośliny wspierające proces oczyszczania
Wiosna to najlepszy czas na delikatny detoks. Ciało człowieka, jak wszystko w naturze podlega cyklicznym zmianom pór roku. Okres zimowy wiąże się z oszczędzaniem zasobów ...
Mniszek – wiosenne kuracje łodyżkami, zielem i mleczkiem
Mniszek lekarski [Taraxacum officinale] jest pospolitym, bardzo użytecznym zielem. Występuje dziko w całej Europie. W Polsce wiosną żółci się na łąkach i pastwiskach, ogrodach, trawnikach, ugorach ...
Jasnota purpurowa na żołądek, trawienie, ból głowy, melancholię
Jasnota purpurowa [Lamium purpureum] jest jedną z najwcześniej dostępnych wiosną zielenin. Dawniej stanowiła cenne źródło pożywienia, gdy na przednówku brakowało żywności. Ceniono ziele za właściwości ...
Młode gałązki i liście brzozy tradycyjne zielarskie receptury
Młode gałązki i liście brzozy od wieków wykorzystywano w zielarstwie wieku kultur, do celów leczniczych i magicznych. Głęboko wtopione w europejski krajobraz brzozy kojarzono z ...
Stokrotka pospolita zapomniana roślina zielarska o dużej mocy
Stokrotka rosła polna. A nad nią szumiał gaj… Urocza stokrotka stała się motywem lubianej piosenki harcerskiej, ma również wiele właściwości. Należy do najbardziej użytecznych, zarazem ...
Miodunka plamista na płuca, drogi oddechowe, błony śluzowe
Miodunka plamista [Pulmonaria officinalis] jest jednym z wczesnowiosennych kwiatów, z charakterystycznymi nakrapianymi liśćmi. W tradycji ludowej zwana słodko Jasiem i Małgosią albo płucnikiem, co wskazuje, ...
Smardze – wiosenne, smakowite grzyby – przepisy i właściwości
Wiosną w lasach łęgowych, podmokłych zaroślach i na skraju łąk pojawiają się grzyby wyglądające jak krasnale. To smardze. Cenione przez szefów kuchni i smakoszy grzybów ...
Kwiat tarniny na słabe naczynka, obrzęki, układ moczowy, reumatyzm
Kwiaty tarniny pojawiają się wczesną wiosną. Ledwie śnieg stopnieje, nim liście wypuszczą pączki, promienne, białe kwiatuszki otwierają kielichy. Zapraszają owady spragnione słodyczy pszczoły, trzmiele, chrząszcze ...
Kolcowój – działanie zielarskie zastosowania kory i jagód goji
Kolcowój [Lycium L.) to rodzaj niewysokich krzewów występujący w wielu gatunkach od Azji, przez Europę po oba kontynenty amerykańskie. Jego owoce – jagody goji są ...
Ziarnopłon wiosenny – przydatne ziółko z łąk, ogrodów i podwórek
Ziarnopłon wiosenny [Ficaria verna L] inaczej jaskier, pszonak, pszonka jest rośliną wieloletnią z rodziny jaskrowatych. Zanim większość roślin obudzi się z zimowego snu, ziarnopłon wypuszcza ...
Marzanka wonna oczyszcza limfę, krew i drogi moczowe
Gorąco w tkankach, jego rodzaje i dopasowanie ziół
Gorąco to stan nadmiaru ciepła w tkankach. Może odnosić się do subiektywnego poczucia gorąca jak i pobudzenia aktywności funkcji metabolicznych/życiowych. Według dawnych tradycji gorączka jest ...
Jakie zioła zbieramy w kwietniu? Wiosenna wyprawa po dary Natury
W kwietniu roślinność dopiero się budzi i na pierwszy rzut oka wydaje się, że nie bardzo jest co zbierać. Ale dni się wydłużają, gleba się nagrzewa, wilgotnieje, ...
Barwinek pospolity właściwości i zielarskie zastosowania
Barwinek zakwita wiosną w okresie wielkanocnym, symbolizuje duchowy pokój i harmonię. Sam kwiat symbolizuje wierność. Dawniej roślinę nazywano „fiołkiem czarownic”, wykorzystywano do wypędzania sporządzania miłosnych ...
Rok Drewnianego Smoka a zdrowie
Według chińskiej astrologii 10 lutego 2024 rozpoczął się Rok Drewnianego Smoka o dynamicznej energii przemian. W Chinach smoki są bardzo pozytywnie postrzegane, zdolne zaszczepić w ...
Shen – świadomość, przytomność, siły witalne a zdrowie fizyczne
Shen jest fundamentem naszego istnienia. To energia witalna zamieszkała w sercu, reprezentująca świadomość, przytomność, funkcje mentalne i emocjonalne. Znamy powiedzenia: ” w zdrowym ciele zdrowy ...
Nadnercza – objawy nierównowagi, zmęczenie, pokarmy i zioła
Nadnercza traktuje się trochę po macoszemu, podczas gdy spełniają wiele ważnych funkcji, nie tylko dla układu hormonalnego. Zaburzenia w obrębie pracy nadnerczy skutkują nierównowagą całego ...
Czosnek niedźwiedzi wzmacnia, oczyszcza, zapobiega zakrzepom
Wczesną wiosną w lasach bukowych i mieszanych zakwita na krótko czosnek niedźwiedzi zwany dzikim, cygańskim lub cebulą czarownic. Pod drzewami tworzy rozlegle dywany białych, gwiaździstych ...
Warzucha lekarska – ziele przeciw szkorbutowi i objawom starzenia
Warzucha lekarska [Cochlearia officinalis] była niegdyś popularną rośliną goszczącą na stołach. W dawnej Europie po długich zimach spożywano dla uzupełnienia niedoborów witaminy C i ważnych ...
Równonoc wiosenna i tradycyjne zioła
Równonoc wiosenna początkuje czas odnowy i odrodzenia. To jeden z dwóch dni w roku o wyważonej energetyce, kiedy dzień i noc są jednakowej długości. Potem ...
Czosnaczek pospolity – mała, dzika roślinka o ogromnej mocy
Czosnaczek pospolity [Alliaria petiolata] pojawia się, jak tylko stopnieją śniegi. Występuje praktycznie wszędzie. Rośnie wzdłuż dróg, płotów, w leśnych prześwitach, na obrzeżach lasów, rumowiskach i ...
Objawy nierównowagi hormonalnej
Brak równowagi hormonalnej sieje prawdziwe spustoszenie, przynosi masę problemów zdrowotnych, emocjonalnych i mentalnych. Nasze funkcje życiowe w dużej mierze są regulowane przez krążące we krwi ...
Kurdybanek na odporność, infekcje gardła, uszu, zatok
Kurdybanek [Glechoma hederacea] jest niepozorną roślinką należącą do tej samej rodziny co macierzanka, tymianek, majeranek. Lokalnie zwany psią miętką, kocimordą, obłożnikiem, kondratkiem, bluszczykiem ziemnym. Wyrasta ...
Forsycja na zakażenia dróg oddechowych, układ moczowy, skórę
Jaskrawożółte kwiaty forsycji oznaczają niewątpliwie nadejście wiosny. Według kalendarza fenologicznego ich kwitnienie rozpoczyna kolejną, dziesiątą porą roku. Inaczej niż w kalendarzu astrologicznym, pory roku określa ...
Chrzan na stole i w kuchennej apteczce -tradycyjne przepisy i zastosowania
Od tysiącleci chrzan jest ceniony jako przyprawa i gorące lekarstwo. Jeden kęs startego chrzanu wystarczy by oczyścić zatoki. Nienaruszony korzeń prawie nie wydziela aromatu. Przy ...
Autofagia – samonaprawa i regeneracja. Jak stymulować autofagię?
Autofagia to wewnętrzny komórkowy system recyklingu, który pozwala zdemontować uszkodzone części, usunąć lub zutylizować. Mechanizm ten z jednej strony umożliwia zaopatrzenie komórek w energię, z ...
Domowe sposoby na suchy kaszel i drapanie w gardle
Suchy kaszel zwiastuje zwykle rozwijającą się infekcję wirusową, choć może być również objawem innych dolegliwości, np. alergii. Suchy kaszel i towarzyszące mu drapanie w gardle ...
Podbiał pospolity na suche, podrażnione błony śluzowe, kaszel
Podbiał pospolity [Tussilago farfara] od wieków stosowano jako lekarstwo na suchy, drażniący kaszel, gorączkę, stany zapalne, podrażnienia błon śluzowych. Łacińska nazwa tussilago oznacza dosłownie środek ...
Zbalansuj system nerwowy – odzyskasz zdrowie
Zbalansuj system nerwowy holistycznie. Osoby, które czytały moją książkę Sekrety Zdrowia, wiedzą, że przed laty borykałam się z chorobą, którą medycyna uznała za nieuleczalną. Również ...
Zioła wspierające limfę i układ limfatyczny
Limfa zwana chłonką jest płynem tkankowym, przefiltrowaną częścią osocza krwi. Porusza się w naczyniach limfatycznych za pomocą skurczów mięśni. Odpowiada za transport białek i komórek ...
Kashaya – głęboko odżywczy, kojący napój
Kashaya to starożytne receptury ajurwedyjskich mieszanek z ziół i przypraw zrównoważone pod względem energetycznym. Głównym ich zadaniem jest harmonizowanie vata, pitta i kapha dosha. Jest ...
Zespół jelita drażliwego IBS – zioła i naturalne metody
Zespół jelita drażliwego (IBS) jest jednym z częstszych zaburzeń przewodu pokarmowego, w większości przypadków łączy się z nadwrażliwością trzewną. Główne objawy to wzdęcia, zaparcia lub ...
Pierwiosnek na nerwowość, drogi oddechowe, skórę, trawienie
Pierwiosnek lekarski, wiosenny [Primula veris] jest niewielką, uroczą roślina o cytrynowożółtych, pachnących kwiatach, które pierwsze rozjaśniają krajobraz po zimowych miesiącach. Zwyczajowo zwany prymulką, dzwonkiem, kulczykiem ...
Kozia wierzba iwa działa przeciwbólowo, przeciwzapalne
Kozia wierzba iwa [Salix caprea] to bliska kuzynka wierzby białej [Salix alba]. Nazwa gatunkowa caprea pochodzi z łaciny i oznacza kozę, co prawdopodobnie wynika z faktu, ...
Domowy syrop na kaszel suchy i mokry, doskonały z 7 ziół
Domowy syrop na kaszel z lukrecją i tymiankiem. Łagodzi podrażniania, ułatwia odkrztuszanie, działa przeciwzapalnie, poprawia odporność. Zioła są tak doskonale dobrane, że łagodzą obydwa stany: ...
Osika – topola drżąca. Zielarskie zastosowania i przepisy
Osika [Populus tremula] powszechnie występuje w umiarkowanych strefach Europy, Bliskiego Wschodu i na Syberii. W Polsce jest najbardziej pospolitym gatunkiem topoli. Przy najmniejszym wietrze drży, ...
Śledziennica dla śledziony, wątroby, dróg żółciowych
Tajemnice korzenia łopianu – kuchenne i zielarskie zastosowania
Przedwiośnie, przednówek – zioła i dary natury
Przedwiośnie to początek budzenia przyrody do życia. Już nie zima, ale jeszcze nie wiosna, dawniej ten okres określano przednówkiem. Zapasy z poprzedniego roku się kończyły, a ...
Komosa biała, lebioda – zastosowania odżywczego chwastu
Komosa biała [Album Chenopodium] zwana lebiodą jest typową rośliną ruderalną. Bardzo szybko rozprzestrzenia się na gruntach naruszonych przez człowieka: w ogródkach, parkach, podwórkach, gruzowiskach, skarpach, ...
Suchość w ustach i gardle – przyczyny, naturalne remedia, zioła
Suchość w ustach i gardle to nieprzyjemny stan, który powoduje dyskomfort, utrudnia smakowanie jedzenia i trawienie. Ślina zawiera enzymy trawienne, przeciwciała, substancje bakteriobójcze, przeciwwirusowe i ...
Grejpfrut właściwości, zastosowania, przepisy
Domowe winko z jałowca na pęcherz i drogi moczowe
Winko z jałowca jest doskonałym remedium na dolegliwości pęcherza i dróg moczowych. Dezynfekuje, działa moczopędnie i przeciwbakteryjnie. Poprawia trawienie oraz pomaga likwidować obrzęki na spowodowane ...
Tamaryndowiec – tamarynd poprawia trawienie, reguluje ciśnienie
Tamaryndowiec indyjski [Tamarindus indica] jest wiecznie zielonym, długowiecznym drzewem z rodziny bobowatych. Pochodzi ze wschodniej Afryki, ale rozprzestrzenił się na prawie wszystkie tropikalne rejony świata ...
Trikatu rozpali ogień trawienny i oczyści płuca
Trikatu z sanskrytu oznacza trzy ostre przyprawy. Zasadniczo to mieszanka złożona z ziół o smaku pikantnym, która ma za zadanie rozpalić ogień trawienny. Składniki klasycznej, popularnej ...
Pikantny, ostry smak jako lekarstwo i nośnik
Pikantny, ostry smak rozgrzewa i ma wiele innych ciekawych działań. Większości z nas kojarzy się z pikantnymi daniami doprawionym chili. Ale w kontekście ziół, niekoniecznie ...
Reishi dla wzmocnienia ciała, ducha, odporności – przepisy
Reishi należą do grzybów najdłużej stosowanych w zielarstwie, TCM korzysta z ich dobrodziejstw już ponad 2 tysiące lat. Chińską nazwa reishi Ling Zhi można przetłumaczyć ...
Guma mastyksowa na wrzody żołądka, niestrawność, h. pylori
Guma mastyksowa jest jednym z najbardziej skutecznych środków w leczeniu dolegliwościach żołądkowych. Bardzo skuteczna przy owrzodzeniu i przeroście H. pylori. Używana na Bliskim Wschodzie co ...