Pigwa pospolita – polska cytryna. Właściwości lecznicze i przepisy
29 września 2024
Pigwa pospolita [Cydonia oblonga] niegdyś była powszechnie uprawiana kreteńskiej Cydonii, stąd pochodzi jej botaniczna nazwa.
Starożytni Grecy owoc pigwy uważali za afrodyzjak, poświęcili go Afrodycie – bogini miłości. Na jej cześć każda panna młoda przed nocą poślubną musiała skosztować owocu „jabłka cydońskiego”. Według legend to ten owoc skusił Ewę w rajskim ogrodzie.
Owoce pigwy ponoć należą do najstarszych na świecie. Choć na pierwszy rzut oka sprawiają wrażenie niejadalnych, to kryją w swoim wnętrzu bogactwo witamin.
Pigwa pospolita
Współcześnie krzewy lub drzewka pigwowe są głownie piękną ozdobą ogrodów. Pięknie wyglądają wiosną gęsto obsypane delikatnymi, białymi kwiatami, które też są surowcem zielarskim. Wyrastają do 7-8 metrów.
Jesienią pojawiają się żółte owoce wyglądem przypominającym gruszkę lub jabłko. Piękne pachną, ale są zbyt twarde i kwaśne do jedzenia na surowo.
Ze względu na dużą zawartość pektyn owoc ten jest wprost stworzony do robienia przetworów. Od pigwy zresztą – portugalskie marmelo – wzięła nazwę marmolada.
W tradycyjnym zielarstwie
Owoce pigwy stosowano jako środek ściągający przy rozluźnieniu jelit, biegunkach, infekcjach.
Gorzkie, śluzowate nasiona w łagodzeniu stanów zapalnych przewodu pokarmowego. Miejscowo w kompresach na oczy i gardło, wrzody, ranki, oparzenia. W płukankach przy stanach zapalnych jamy ustnej i gardła.
Z perspektywy Ajurwedy pigwa chłodzi, równoważy Vata i Kapha dosha. Stosuje się w leczeniu biegunek, gorączki, nudności, wymiotów, wzdęć, zapalenia okrężnicy, chorobach wątroby, zaburzeniach przewodu pokarmowego. Pomocniczo jako środek moczopędny w chorobach nerek, w zatruciach, nieżytach jamy ustnej, zapaleniu języka i przyzębia.
Profil energetyczny
Smak: Owoce: cierpki, kwaśny. Nasiona: gorzki, śluzowaty po namoczeniu
Energetyka: Lekko ociepla lub chłodzi
Działanie: Usuwa zastoje, flegmę, wilgotne ciepło, porusza krew i Qi, tonizuje tkankę płucną
Tkanki: Śledziona, wątroba, żołądek, jelita, płuca i drogi oddechowe,
Ściągająca, osuszająca cierpkość pigwy tonizuje, ujędrnia tkanki, rozprasza wilgoć i flegmę. Pobudza żołądek, wątrobę, stymuluje przepływ żółci i soków trawiennych.
Nasiona zawierają ok. 10% substancji śluzowych, tłuszcze i niewielką ilość amigdaliny. Mają działanie łagodzące, zmiękczające, rozrzedzające flegmę, łagodzące podrażnienia tkanek. Owoce są bardziej ściągające, tonizujące.
Sok z pigwy z miodem i łyżką octu jabłkowego jest bardzo dobrym tonikiem trawiennym, wzmacniającym żołądek. Ususzona, gotowana pigwa z gałką muszkatołową jest dobra w leczeniu przewlekłych biegunek, na skutek zimna, słabego ognia trawiennego.
Herbatka z nasion pigwy i kozieradki doskonale oczyszcza płuca i drogi oddechowe, działa wykrztuśnie. Można łączyć z imbirem dla pobudzenia żołądka i trawienia.
Perska herbatka na kaszel
Łyżeczkę nasion pigwy i szczyptę gałki muszkatołowej zalać szklanką gorącej wody. W miarę zaparzania napój będzie się robił śluzowaty. Można dosłodzić miodem, bo smak nie jest zbyt przyjemny. Kilka razy dziennie pije się kilka łyżeczek przy suchym kaszlu. Rozbija flegmę, nawilża, zmiękcza, osłania błony śluzowe, łagodzi podrażnienia dróg oddechowych.
Pigwa we współczesnym ziołolecznictwie
Ze względu na kwaśny smak pigwa nazywana jest „polską cytryną”. Zawiera mnóstwo witamin m.in C, manganu, potasu, żelaza miedzi i wapnia. Jest doskonałym środkiem przeciwzapalnym, wzmacniającym odporność.
- Ma działanie przeciwgorączkowe, przeczyszczające, moczopędne, antybakteryjne
- Tonizuje i regeneruje organizm
- Korzystnie wpływa na trawienie, wzmacnia wątrobę.
- Oczyszcza przewód pokarmowy z toksyn i metali ciężkich.
- Napar z nasion pigwy można stosować na zgagę, ból gardła, chrypkę lub w formie okładów na suchą skórę.
- Zewnętrznie owoce pigwy pomagają przy oparzeniach, podrażnieniach skóry
Przeciwwskazania: indywidualna nietolerancja, zaparcia, hemoroidy, zapalenie opłucnej i płuc.
Domowe przetwory z pigwy
Kompot z pigwy
3 duże pigwy obrać i pokroić w ósemki. Zalać 2 litrami wody, dodać laskę cynamonu, 3 goździki, łyżkę rodzynek. Doprowadzić do wrzenia, dosłodzić do smaku. Dodać łyżkę soku z cytryny i gotować 15 minut. Kompot ma wyśmienity smak. Korzystnie wpływa na żołądek i układ pokarmowy. Polecany przy braku łaknienia.
Lecznicza pigwówka
Kilogram dojrzałych owoców pigwy umyć, pokroić na kawałki. Włożyć do słoja i skropić sokiem z cytryny. Dodać 3 łyżki miodu i garść rodzynek. Zalać alkoholem (0,5 l spirytusu wymieszane z 0,7 l wody). Opcjonalnie można dołożyć 3 goździki, kawałek cynamonu i gwiazdkę anyżu. Odstawić na 3 tygodnie w słoneczne miejsce. Przefiltrować i rozlać do butelek. Odstawić do leżakowania na 6 miesięcy.
Stosuje się 1-2 łyżeczki rozpuszczone w wodzie lub jako dodatek do herbaty. Pomaga w przeziębieniach, chorobach gardła, nosa, zatok i górnych dróg oddechowych.
Syrop z pigwy
Owoce pigwy opłukać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Na dno słoja wsypać trochę cukru. Ułożyć warstwę owoców, przesypać cukrem. Kolejno układać resztę owoców przesypując cukrem. Słój postawić w ciepłym miejscu na 5 dni. Zlać sok do wyparzonych słoiczków i pasteryzować. Owoców nie wyrzucamy. Mają wyśmienity smak i aromat jako np. dodatek do herbat, napojów. Sok wzmacnia odporność, poprawia trawienie, oczyszcza jelita i wątrobę. Dodaje się po 2-3 łyżeczki na szklankę wody, ciepłego lub zimnego napoju.
Konfitura z pigwy
1,5 kg owoców pigwy umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać 2 szklankami wody, doprowadzić do wrzenia. Dodać 1 kg cukru, laskę cynamonu. Gotować na małym ogniu około 30 minut, aż owoce będą bardzo miękkie i przybiorą ciemnopomarańczową barwę. Gotową konfiturę przełożyć do słoiczków i pasteryzować 15 minut.
Pigwowa galaretka
2 kg oczyszczonej pigwy pokroić na kawałki, zalać w garnku połową szklanki wody. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok pół godziny do powstania gęstej masy. Zblendować, usunąć grudki. Dodać 250 g cukru na każde 500 g masy. Przełożyć do rondla, gotować 45 minut bez przykrycia. Przelać do blaszki do pieczenia. Po ostygnięciu pokroić na prostokąty.
Na zmęczone oczy
Łyżkę nasion owocu pigwy zalać szklanką wody. Odstawić na noc. Rano zagotować, odstawić na 20 minut. W odwarze namoczyć kompres. Kompresować oczy przy zapaleniu spojówek, przemęczeniu, podrażnieniu, uczuciu piasku w oczach.
Na przeziębienia pomaga owoc pigwy utarty z miodem. Trzeba dodawać go po łyżeczce do czarnej herbaty i pić kilka razy dziennie.
The post Pigwa pospolita – polska cytryna. Właściwości lecznicze i przepisy appeared first on Sekrety-zdrowia.org.
czytaj cały artykuł...